neděle 29. září 2024

Češi do toho! Buď a nebo. Národní tým dnes musí porazit Turky, jinak jede domů

Zraněného Schicka vystřídá nejspíš Chorý, od začátku je připravený Barák

profimedia-0884276033.jpg

Vystřídá smutek gejzír radosti? Antonín Barák neskrýval po duelu s Gruzií zklamání, výhra s Turky může nabídnout zcela jinou emoci.
Zdroj: profimedia

  • Vystřídá smutek gejzír radosti? Antonín Barák neskrýval po duelu s Gruzií zklamání, výhra s Turky může nabídnout zcela jinou emoci.
  • Zdroj: profimedia

Sedmý zápas play-off, bitva o všechno, zápas roku, všechno nebo nic – všechna přízviska platí.

Národní tým dnes večer nastoupí proti Turecku a musí bezpodmínečně vyhrát. Zisk tří bodů Haškovu družinu pošle ze skupiny F do osmifinále. S největší pravděpodobností z druhého místa, což by znamenalo střet s ´hratelným´ Rakouskem, překvapivým vítězem skupiny D.

Remíza či prohra znamená konec na turnaji. Dříve spekulovaná varianta, že by Čechům stačila i remíza a třetí místo ve skupině se ziskem dvou bodů, už definitivně padla.

V Hamburku bude pekelná atmosféra, početná turecká menšina jistě vytvoří na stadionu svému týmu téměř domácí kulisu.

„Od Turků čekám velmi agresivní nástup. Půjdou do toho s tím, aby nás dostali pod tlak. Budeme si dávat pozor na disciplínu, abychom se nenechali vyprovokovat. Jde o to, aby toho oni měli plné zuby a spíš oni v důležité chvíli udělali chybu nebo ztratili koncentraci,“ představuje recept na soupeře zcela uzdravený Antonín Barák.

Právě záložník italské Fiorentiny by měl být v základní sestavě národního týmu. Chybět v ní bude naopak Patrik Schick, podrobnější vyšetření magnetickou rezonancí totiž potvrdilo poranění lýtkového svalu.

Na hrotu útoku se tak může ukázat vzývaný Tomáš Chorý. Plzeňský forvard by mohl vytvořit úderné duo s Mojmírem Chytilem.

Důrazný český útok může být pro soupeře pořádným bolehlavem, zvlášť když Turkům chybí elitní stopeři Bardakci a Akaydin. První stojí za žluté karty, druhý je zraněný.

Tým od Bosporu nemůže duel vypustit. Má zatím tři body a záporné skóre, takže úplnou jistotu postupu mu zaručí alespoň remíza.

V souběžně hraném duelu se pokusí o zázrak sympaticky hrající Gruzínci. Výhra s Portugalci je vynese do nebes osmifinálových bojů, remíza či prohra znamená konec - stejně jako u Čechů. Výhodou může být fakt, že mužstvo z Pyrenejského poloostrova již má jisté první místo ve skupině a tak nejspíš pošetří opory.

Euro 2024, skupina F, 3. kolo, 21:00: Česko – Turecko, Gruzie - Portugalsko

Autor: Evžen Zavadil

Související

profimedia-0681865792
Zahraniční

Rána pro demokraty. Starosta New Yorku je obžalovaný z financování kampaně

profimedia-0909706728.jpg
Fotbal

Chorý úřadoval a Slavia zničila v Edenu Plzeň. Vydřenou výhru slaví Baník

profimedia-0909887894.jpg
Fotbal Liga mistrů

Poločas hrůzy. Priskeho Feyenoord dostal doma nařezáno od Leverkusenu

profimedia-0893907485.jpg
Fotbal Chance liga

Disciplinárka prominula libereckému Ghalimu polovinu z dvouměsíčního trestu