neděle 8. září 2024

Češi čím dál více využívají mobilní internet. Roste i rychlost připojení pevného internetu

Na koncil loňského roku využívalo mobilní internet 11 milionů SIM karet v ČR.

mobil

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixnio

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixnio

Zájem o mobilní internet mezi Čechy stále roste. Ke konci loňského roku využívalo mobilní datové služby přes 11,4 milionů SIM karet, což je rekordní číslo. Jde o pětinový nárůst během posledních tří let. Stále roste i počet uživatelů využívajících chytrý telefon. Loni používalo chytrý telefon 80 procent obyvatel Česka starších 16 let, zatímco v roce 2019 to bylo 70 procent.

Kromě mobilního internetu Češi stále využívají i klasický pevný internet. V roce 2022 se počet fixních přípojek s rychlostí 100 Mbit/s a vyšší zvýšil o 20 procent na 1,5 milionu. Celkem bylo v Česku čtyři miliony aktivních přístupů k internetu z pevného místa, z nichž téměř 30 procent využívalo bezdrátové sítě označované jako fixní Wi-Fi, což je nejvyšší podíl v EU. Dalších 450 tisíc subjektů využívalo přístup pomocí fixního LTE/5G.

Pevné připojení k internetu stále zůstává důležité pro domácnosti a firmy, ačkoli počet pevných telefonních linek se postupně snižuje. Česko má jeden z nejnižších počtů aktivních pevných telefonních linek na 100 obyvatel v rámci EU. Na konci roku 2022 mělo pevnou telefonní linku pouze 356 tisíc domácností a 885 tisíc firem.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ

Související

soudce
Krimi

Léčba z internetu nezabrala. Za smrt novorozence soud potvrdil šest let vězení

Google
Zahraniční Technologie

Google zneužívá svůj monopol, rozhodl soud

Starlink
Zahraniční Technologie

Čína buduje vlastní satelitní internet po vzoru Starlinku

google
Zahraniční Technologie

Zkracovač odkazů goo.gl končí. Google ho vypne příští rok