Češi bojují se stresem. Mladí kvůli němu absentují v práci

Výzkum ukázal, že 6 z 10 Čechů se v posledním roce potýkalo se stresem, který významně ovlivnil jejich každodenní život, a více než čtvrtina z nich musela kvůli stresu absentovat v práci.

stres

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Nathan Cowley

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Nathan Cowley

U příležitosti Světového dne duševního zdraví, který se slaví 10. října, přinesl mezinárodní výzkum agentury Ipsos znepokojivé údaje o vnímání duševního zdraví v 32 zemích včetně České republiky. Výzkum ukázal, že 6 z 10 Čechů se v posledním roce potýkalo se stresem, který významně ovlivnil jejich každodenní život, a více než čtvrtina z nich musela kvůli stresu absentovat v práci. Nejvíce stresu pociťují mladí lidé do 30 let, což potvrzuje globální trend.

Celosvětově se 62 procent lidí přiznalo, že pociťují stres, přičemž Turecko vykazuje nejvyšší úroveň stresu a Japonsko nejnižší. V České republice je míra absencí z důvodu stresu nižší než celosvětový průměr, kde 40 procent lidí uvedlo, že stres jim znemožňuje chodit do práce. Mladí lidé z Generace Z jsou nejvíce zasaženi, přičemž 39 procent z nich muselo kvůli stresu chybět v práci a 77 procent zažilo stres ovlivňující jejich každodenní život.

Duševní zdraví se stále častěji objevuje jako klíčový problém. Podle výzkumu 45 procent lidí celosvětově považuje duševní zdraví za jednu z hlavních zdravotních výzev, a to již druhý rok po sobě. V Česku lidé za nejvážnější zdravotní problémy považují nádorová onemocnění a obezitu, následované stresem a duševním zdravím. Jakub Malý z Ipsosu zdůrazňuje, že roste důraz na duševní zdraví, a to zejména po pandemii covidu, kdy dlouhodobý stres začal ovlivňovat nejen osobní život, ale i ekonomiku a pracovní výkon.

Autor: Šimon Mitro

Související

deprese
Světové dny Zdraví

Den duševního zdraví

241009_Centrum_9096
Domácí

Centrum duševního zdraví pomůže ženám v těhotenství a po porodu

oheň
Světové dny Zdraví

Den popálenin

operace
Zahraniční Zdraví

Evropa řeší nedostatek zdravotníků zahraniční pracovní silou