středa 18. září 2024

Červenec v kinech: Barbie, atomovka i sedmá štace Ethana Hunta

Červenec je po stránce filmových premiér nabitý. V jeden den mají premiéru dva vyhlížené bijáky zároveň.

Oppenheimer

Plakát ke snímku Oppenheimer.
Zdroj: Universal Pictures

  • Plakát ke snímku Oppenheimer.
  • Zdroj: Universal Pictures

První měsíc letních prázdnin sice vábí především na venkovní aktivity a pobyt u vody, ale přijít o některé z červencových premiér na velkém plátně by byla chyba. Fanoušci hororů se po letošním Smrtelném zlu dočkají dalšího návratu oblíbené strašidelné série. Dne 6. července přijde do kin pátý Insidious s podtitulem Červené dveře. Zajímavostí na tomto snímku je fakt, že jde o režisérský debut herce Patricka Wilsona, který je součástí Insidous od prvního dílu.

O týden později bude zachraňovat svět před umělou inteligencí Tom Cruise alias Ethan Hunt v sedmém dílu Mission: Impossible s podtitulem Odplata - První část. Po loňském Top Gunu se očekává další miliardový hit Toma Cruise, kterému může škodit akorát špatné načasování. O týden později se totiž o přízeň diváků přihlásí dvě těžké váhy.

V sedmém díle spojil Cruise opět síly s režisérem Christopher McQuarrie, který natočil předešlé dva díly. Hlavním lákadlem budou nebezpečné kaskadérské kousky v čele seskoku z útesu na motorce, které Cruise zvládá i ve svých šedesáti letech.

Dvacátého července jde proti sobě vyhlížená Barbie od režisérky Malých žen Grety Gerwig a Oppenheimer od Christophera Nolana. Barbie by měla být dobrodružnou komedií, ve které se Barbie s tváří Margot Robbie vydá z Barbielandu do skutečného světa. Snímek vzhledem k tvůrčímu týmu nebude tak prostý a zřejmě půjde o alegorii na dospívání dívek i současný moderní svět. Herec Ryan Gosling ztvárňující Kena se nechal slyšet, že jde o nejlepší scénář, jaký kdy četl.

Tříhodinový Oppenheimer pojednává o teoretickém fyzikovi Robertu Oppenheimerovi, který ve 40. letech vynalezl atomovou bombu. „V době, kdy Druhá světová válka ještě vypadala nerozhodně, probíhal na dálku dramatický souboj mezi Spojenými státy a Německem o to, komu se dřív podaří zkonstruovat atomovou bombu a získat nad nepřítelem rozhodující převahu,“ zní oficiální popisek. Titulní roli ztvárnil Cillian Murphy. Ve vedlejších rolích se objeví celá plejáda známých herců v čele s Emily Blunt, Mattem Damonem, Robertem Downey Jr. či Kennethem Branaghem.

Dne 22. července vstoupí do českých kin jeden z nejlépe hodnocených romantických filmů posledních let. Korejsko-americký snímek Minulé životy se představí českým divákům na letošním Karlovarském filmovém festivalu, ale následně půjde i do tuzemské kinodistribuce. Na portálu Rotten Tomatoes má snímek průměrné hodnocení 9,1 z 10 po 145 recenzí od zámořských kritiků. Zřejmě jde o jeden z nejdojemnějších snímků za poslední roky, který uhranul diváky na festivalech Sundance i v Berlíně.

Autor: Šimon Mitro

Související

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Kino

Září v kinech: Návrat Beetlejuice a očekávaná Amerikánka

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Festival

Filmová Amerikánka oslní na dětském festivalu v Karlových Varech

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Finále Plzeň zahájí očekávaný Rok vdovy. V porotě usedne držitel Oscara

Joker: Folie à Deux
Film a TV Kino

Druhou sezónu Tady Vary zahájí Joker