čtvrtek 19. září 2024

Červenec ukončil šňůru rekordních měsíců. Byl jen druhým nejteplejším v historii

Třináct měsíců v řadě byly hlášeny rekordně teplé měsíce. Až letošní červenec je jen pouze druhým nejteplejším v historii měření.

vlna veder

Ilustrační foto.
Zdroj: PickPik

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PickPik

I když fenomén El Niño ustupuje, teplotní rekordy naznačují, že rok 2024 by mohl být nejteplejším rokem v historii měření. Letošní červenec byl druhým nejteplejším červencem vůbec, jen o málo chladnějším než červenec loňského roku.

Letošní červenec tak ukončil 13měsíční šňůru rekordních teplot, ale rozdíl byl minimální. „Série rekordních měsíců skončila, ale jen o vlásek,“ řekla Samantha Burgess, zástupkyně ředitele služby Copernicus Climate Change Service (C3S). Přestože se rekordní série přerušila, klimatická změna pokračuje.

Červenec byl o 1,48 stupně Celsia teplejší než předindustriální období z let 1850 až 1990. Za posledních 12 měsíců byly globální teploty o 1,64 stupně vyšší než průměr předindustriální doby. Letos od ledna do července byly teploty o 0,7 stupně vyšší než průměr z let 1991 až 2020, což zvyšuje pravděpodobnost, že rok 2024 bude nejteplejším rokem v historii.

V červenci byly nadprůměrné teploty zaznamenány v jižní a východní Evropě, západním USA, západní Kanadě, většině Afriky, na Blízkém východě, v Asii a východní Antarktidě. Naopak v severozápadní Evropě, západní Antarktidě, částech USA, Jižní Americe a Austrálii byly teploty blízko nebo pod průměrem.

Navzdory poklesu El Niño zůstaly teploty vzduchu nad oceány neobvykle vysoké. Julien Nicolas, klimatolog z Copernicus, uvedl, že dlouhodobý trend oteplování je s vysokou pravděpodobností důsledkem lidského vlivu na klima. To vyvolává otázky o změnách v oceánských proudech mimo přírodní klimatické jevy jako El Niño a La Niña.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech