neděle 29. září 2024

Červená linka se rozezněla. Po více než roce spolu mluvili ruští a američtí ministři

Představitelé dvou největších mocností světa, tedy USA a Ruska, spolu mluvili poprvé od loňského března. Tématem byly zejména americké zbraně na Ukrajině.

GQ-ZxtTWcAAB78V

Andrej Bělousov a jeho americký protějšek Lloyd Austin.
Zdroj: X

  • Andrej Bělousov a jeho americký protějšek Lloyd Austin.
  • Zdroj: X

Poprvé od loňského března spolu mluvili vrcholní představitelé Spojených států a Ruska, kdy jejich hlavním tématem byla znovu válka na Ukrajině. Rozhovor mezi americkým ministrem obrany Lloydem Austinem a jeho ruským protějškem Andrejem Bělousovem se stočil zejména na dodávky amerických zbraní ukrajinské armádě a povolení Washingtonu k jejich použití na ruském území. Podle Moskvy Bělousov upozornil Bílý dům na možné nebezpečí, které z těchto dodávek a používání vyplývá.

Iniciativa prvního vzájemného rozhovoru ruských a amerických představitelů za více než rok, vzešla z Pentagonu. Oba politici se pak shodli na tom, že je nutné udržovat otevřené komunikační kanály.

Mnoho let napjaté vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy se mnohem zhoršili po únoru 2022, kdy začala válka na Ukrajině. Moskva po jejím zahájení osočila Washington z podpory ukrajinských sil a předestřela hypotézu, že na území východní Evropy probíhá válka mezi Ruskem a západním světem. Podpora Ukrajiny ze strany USA v posledních měsících ještě zesílila.

Autor: Jan Skala

Související

Donald Trump
Zahraniční

Válku vyřešíme dohodou, věří Trump. Mám velmi dobré vztahy s Putinem, řekl

profimedia-0901817388
Domácí

Lipavský v pondělí podá rezignaci. Končí u Pirátů, ve vládě možná bude pokračovat

profimedia-0912513618
Zahraniční

Na Floridu a Georgii udeřil hurikán Helene. Tamní úřady hlásí první oběti

profimedia-0681865792
Zahraniční

Rána pro demokraty. Starosta New Yorku je obžalovaný z financování kampaně