Červen v kinech: Návrat Indiana Jonese i Spider-Mana

Červen je po stránce velkofilmů nejnapěchovanějším měsícem letošního roku.

Indiana Jones a nástroj osudu

Záběr z filmu Indiana Jones a nástroj osudu
Zdroj: Disney

  • Záběr z filmu Indiana Jones a nástroj osudu
  • Zdroj: Disney

Po pěti letech se diváci konečně dočkali. Na plátna kin se hned prvního června vrátí po stránce animace revoluční Spider-Man s podtitulem Napříč paralelními světy. První díl si došel pro Oscara pro nejlepší animovaný film a je jedním z nejlépe hodnocených animovaných filmů posledních dvaceti let. Od druhého dílu se očekávají velké věci a dle prvních reakcí zahraničních kritiků se fanoušci mají nač těšit.

Opět nás prý čeká velkolepá podívaná, která využívá animované médium na maximum. Nápaditost a vizuální taškařice by prý nikdy nešly přenést do hrané podoby. Chválí se také příběh, který je emocionálně nabitý a poměrně smutný. Nový Spidey má dvě hodiny a dvacet minut, čímž se řadí k jedněm z nejdelších animovaných filmů všech dob.

O týden později vstoupí do kin film podle románu Stephena Kinga s názvem Kostlivec. Film natočil Rob Savage, autor povedeného hororu Host z roku 2020. Silná předloha dává tušit, že by do kin mohla zamířit povedená žánrovka. Synopse snímku zní: „Středoškolačka Sadie Harper a její mladší sestra Sawyer se vzpamatovávají z nedávné smrti své matky a od svého otce Willa, terapeuta, který se potýká s vlastní bolestí, se jim nedostává příliš podpory. Když se u nich doma nečekaně objeví zoufalý pacient hledající pomoc, zanechá za sebou děsivou nadpřirozenou bytost, která se přiživuje na rodinách a živí se utrpením svých obětí.“ Premiéra: 8. června.

Dva týdny po Spideym dorazí do kin další dlouho očekávaný blockbuster. Flash se začal připravovat v roce 2019, ale covid a další okolnosti zapříčinily, že snímek jenž má restartovat filmový svět DC Comics dorazí do kin až 15. června letošního roku. Flash se chlubí nadšenými ohlasy z testovacích projekcí včetně pozitivních reakcí známých osobností v čele s Tomem Cruisem a Jamesem Gunnem.

Kromě superrychlého hrdiny s tváří Ezry Millera se ve snímku objeví dva Batmani v podání Bena Afflecka a Michaela Keatona a také Supergirl či záporák generál Zodd. Film se honosí stopáží atakující dvě a půl hodiny.

Dalším pánem na holení je režisér Wes Anderson, jehož každý film se chlubí specifickým vizuálním pojetím, které si hraje se středovou kompozicí obrazu. Novinka Asteroid City v tomhle nebude výjimkou. Stejně jako jeho předešlé snímky Grandhotel Budapešť či Až vyjde měsíc i Asteroid City se chlubí vskutku hvězdným obsazením v čele se s Scarlett Johansson, Tomem Hanksem, Edwardem Nortonem, Stevem Carellem či Margot Robbie. Příběh snímku se bude točit kolem malého amerického městečka kdesi v poušti, kde dojde k „blízkému setkání třetího druhu“. Premiéra: 22. června.

Poslední červnový týden patří velkolepé rozlučce Harrisona Forda s jednou z jeho nejznámějších rolí. Po letech si Ford opět vzal klobouk a do ruky bič, aby se naposledy rozloučil s Indiana Jonesem. Na dobrodružnou trilogii z 80. let navázal otec série Steven Spielberg v roce 2008 rozporuplně přijatým čtvrtým dílem Indiana Jones a Království křišťálové lebky.

V pořadí pátý díl s názvem Indiana Jones a nástroj osudu natočil James Mangold, jenž má na kontě Le Mans '66 či Logan: Wolverine. Trailery lákají na nostalgickou podívanou plnou akčních scén, kde ani osmdesátiletý Indy nevypadá směšně. První recenze z festivalu v Cannes ovšem naznačují, že zřejmě film není takovou peckou, jak fanoušci doufali. Na serveru Rotten Tomatoes svítí od zámořských kritiků aktuálně 42 recenzí s průměrným hodnocením 5,8 z 10. Stejně jako Flash i Indy si neodpustil stopáž v podobě 144 minut. Premiéra: 29. června.

Autor: Šimon Mitro

Související

Renée Zellweger a Hugh Grant ve filmu Bridget Jonesová
Film a TV Kino

Bridget Jonesová se vrátí na Valentýna. Ve čtvrtém filmu dorazí i Hugh Grant

Joaquin Phoenix ve filmu Joker 2
Film a TV Kino

Joker blázní a tančí s Lady Gaga. Pokračování miliardového hitu se představuje

Záběr ze seriálu Fallout.
Film a TV Streaming

Duben na streamu: Herní Fallout, lživý Ripley a historický Franklin

Opičí muž
Film a TV Kino

Duben v kinech: Akční řežby a občanská válka v USA