pátek 20. září 2024

Čerství řidiči dostanou desatero bezpečné jízdy

S preventivní kampaní přichází Ministerstvo dopravy. Čerstvým držitelům řidičských oprávnění bude ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven rozdávat informační leták nazvaný „Bezpečně na startu.“

řidič

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Bezpečnostní desatero, které je inspirováno britskou praxí, obdrží noví řidiči přímo na přepážce společně s řidičským průkazem. V České republice každoročně přibude přibližně 100 tisíc nových šoférů, kteří získají oprávnění skupiny B.

Bezpečnostní leták se zaměřuje na správnou přípravu auta před jízdou a připomenutí nejčastějších příčin dopravních nehod. V neposlední řadě v něm najdou řidiči i informaci o tom, jak se chovat v případě, že k dopravní nehodě dojde.

Z hlediska závažných dopravních nehod jsou začínající řidiči rizikovou, ale také ohroženou skupinou účastníků silničního provozu. U řidičů ve věku 18 až 24 let je zhruba 2,5 krát vyšší riziko, že jejich nehoda skončí úmrtím, než u ostatních věkových skupin. Z celkového počtu dopravních nehod, které se během roku stanou v České republice, jich 11 procent zaviní řidiči s praxí do 2 let.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Ministerstvo dopravy

Související

řidičský průkaz
Domácí Auta

Řidičák letos propadne 360 tisícům lidí

výměna kol
Domácí Auta

Je čas přezout pneumatiky, kolik v průměru zaplatíte?

terapie
Domácí

Nebezpeční řidiči budou od dubna podstupovat terapeutické programy

řízení L17
Domácí

Řidičák už má téměř 800 sedmnáctiletých