pátek 20. září 2024

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo

S černým kašlem letos zemřelo v Česku pět osob. Nakažených od začátku roku už je 13,5 tisíc.

kašel

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Vlada Karpovich

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Vlada Karpovich

Od začátku roku se v Česku nakazilo černým kašlem 13 449 lidí, z toho přes 1 200 v posledním týdnu, uvádí Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nejvíce pacientů je ve věkové kategorii 15 až 19 let, následují malé děti do jednoho roku. Právě kojenci patří mezi nejohroženější skupinu, jelikož ještě nemají dokončené očkování a zároveň neumí správně kašlat, takže se dusí. Ze 190 nakažených miminek muselo být hospitalizováno 89.

Černý kašel se projevuje typickým záchvatovitým kašlem, který může trvat i několik týdnů a je často doprovázen zvracením, úbytkem váhy a celkovým vyčerpáním. Letos zemřelo v Česku na černý kašel pět osob, z toho tři senioři a jedno miminko. Mezi oběťmi je také 62letý muž z Olomouckého kraje, který na konci dubna zemřel na respirační selhání, a 79letá žena ze Středočeského kraje, která po třech týdnech hospitalizace s bolestí na hrudi zemřela na kardiální šok a multiorgánové selhání.

Očkování proti černému kašli je povinné pro malé děti a doporučené pro dospělé. Zdravotní pojišťovny ale přeočkování dospělých nehradí. Lékaři apelují na lidi, aby se proti černému kašle chránili očkováním a v případě podezření na nákazu vyhledali lékařskou pomoc.

Autor: Šimon Mitro

Související

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

26225688470_1bf0f5bd44_w
Zdraví

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie

ptačí chřipka
Zahraniční Ptačí chřipka

USA hlásí první případ ptačí chřipky u člověka bez kontaktu se zvířaty

makadamové ořechy
Světové dny Zdraví

Den makadamových ořechů