pátek 5. července 2024

Černý jestřáb sestřelen! Před 30 lety svedli Američané boj o Mogadišo

Američané chtěli v Somálsku ukončit občanskou válku a nastolit demokracii. Místo toho museli po bitvě o Mogadišo přesně před 30 lety stáhnout své muže, kteří padli do pasti somálské armády.

An_abandoned_MOGADISHU_Street_known_as_the_Green_Line,_Jan_1993

Zničené somálské hlavní město Mogadišo.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Zničené somálské hlavní město Mogadišo.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Byly to dva dny, kdy Američané utrpěli takové ztráty, že prezident Bill Clinton rozhodl o ukončení celé mise. Když 3. října 1993 začala bitva o hlavní somálské město Mogadišo, byla americká armáda plná optimismu, že za pár hodin svrhne režim prezidenta Mohameda Farraha Aidida. Realita byla ale taková, že se pro ni ulice Mogadiša staly rozpáleným peklem. Roznětkou se stalo sestřelení vrtulníku Black Hawk, tedy Černého jestřába, kterému se americké jednotky vydaly na pomoc. Na místě je však obklíčila somálská armáda. Američanům přijel na pomoci záchranný konvoj pákistánské a malajské armády až druhého dne nad ránem.

Při vřavě v troskách mogadišských domů zemřelo 18 amerických vojáků, což byl pro Clintonovu administrativu šok. Přestože ztráty na straně Somálců byly mnohem větší, Bill Clinton musel nasazení americké armády obhajovat před veřejností. V reakci na masakr rozhodl o okamžitém stažení vojsk ze Somálska, poslední voják opustil Mogadišo 31. března 1994. O rok později stáhla své muže i OSN. O bitvě o Mogadišo vznikl o několik let později kasovní trhák Černý jestřáb sestřelen.

Občanská válka v Somálsku, kterou měla americká intervence ukončit na začátku devadesátých let, trvá dodnes. Podle světových agentur si vyžádala půl milionu mrtvých.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0885885005
Zahraniční

Biden se svou rodinou řešil pokračování v kampani. Dostalo se mu podpory

afričtí uprchlíci Rwanda
Zahraniční

Rekordních 120 milionů lidí bylo násilně vysídleno, uvádí OSN

profimedia-0880188907
Zahraniční

Húsíové zasáhli ukrajinskou loď. Američané pak zničili dvě jejich plavidla

zrněné dítě v Gaze
Domácí

Násilí napáchané na dětech dosáhlo loni extrémní úrovně