neděle 7. července 2024

Černý den pro hokej. Před 12 lety se zřítilo letadlo s českými sportovci

Karel Rachůnek a Jan Marek zářili v roce 2010 na mistrovství světa, Josef Vašíček téhož roku na olympiádě. O rok později všichni tři zemřeli při pádu letadla u ruského města Jaroslavl.

YAK_Service_9633_wreckage

Část trosek letadla, v němž zemřeli tři čeští hokejisté, skončila v řece Volze.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Část trosek letadla, v němž zemřeli tři čeští hokejisté, skončila v řece Volze.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

V historii světového hokeje zůstane datum 7. září 2011 navždy zapsané tím nejčernějším písmem. Ten den se totiž v bezprostřední blízkosti letiště Tunošna, sedmnáct kilometrů od ruského města Jaroslavl, zřítil letoun Jakovlev Jak-42D, který měl namířeno do běloruského hlavního města Minsk. Tam měla druhý den začít nová sezóna ruské Kontinentální ligy KHL. Letoun po startu nedokázal nabrat správnou výšku a narazil do anténního systému. Po dopadu na zem se rozpůlil a jedna z částí začala hořet, druhá spadla do řeky Volhy.

Ze 45 osob, které se v době neštěstí nacházely v letadle, přežil pouze jediný člověk, letecký inženýr Alexandr Borisovič Sizov. Zbytek osazenstva, které tvořila osmičlenná posádka a 37 členů hokejového týmu Lokomotiv Jaroslavl, na místě zemřelo. Mezi hokejisty byli i tři čeští reprezentanti Jan Marek., Karel Rachůnek a Josef Vašíček, stejně jako slovenský hokejista Pavol Demitra. Tragédii brzy po zveřejnění komentoval i předseda Mezinárodní hokejové federaci a označil ji za nejtemnější den v dějinách našeho sportu.

Společnosti Yak Services přišla po nehodě o licenci k provozování dopravního letectví. Vyšetřování nakonec ukázalo, že nehodu nejspíše zavinila lidská chyba. Vyšla najevo absence odborného vedení i skutečnost, že jeden z pilotů léta trpěl neuropatií, proti které užíval léky, jež se neslučovaly s prací pilota.

Autor: Jan Skala

Související

petriot-patriot-mim-104-patriot-zrk-amerikanskii-protivorake
Zahraniční

Rusové zničili Ukrajincům Patrioty. Ti pak vyhodili do vzduchu sklad výbušnin

profimedia-0887586723
Zahraniční

Fico ocenil Orbána za moskevskou anabázi. Vyhlásil také boj liberalismu

profimedia-0887457610
Zahraniční

Orbán se pasoval do role mírotvůrce. Zastávka druhá: Moskva

GRoPoZLbcAAOFxm
Zahraniční

Ukrajinci ztratili Časiv Jar. S ním může padnout celý východoukrajinský region