Černá jízda se značně prodraží. Pokuta stoupne po novele zákona na tři tisíce

Dvakrát tolik zaplatí člověk, kterého bez platné jízdenky chytne revizor ve voze hromadné dopravy. Naposledy se výše pokut upravovala v roce 2013.

21768145_1477311139025399_8522988001902898577_n

Ilustrační foto.
Zdroj: facebook.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: facebook.com

Celých 12 let se nezvedla pokuta za černou jízdu, a proto podle ministerstva dopravy pomalu ztrácí svůj odstrašující efekt. Sami úředníci proto bojují za to, aby v novele silničního zákona bylo zakotveno razantní zvýšení pokut za tento typ přestupku. Mluví se dokonce po tom, že pokuta by měla činit až tři tisíce korun, kdežto Sdružení dopravních podniků původně navrhovalo částku o pět set korun nižší. Dosud je maximální výše pokut poloviční, tedy 1 500 korun.

Zachovaný by měl zůstat systém nižší pokuty při okamžitém zaplacení na místě, kdy většina dopravních podniků dnes požaduje tisícovku na místě nebo 1 500 korun při pozdější platbě. Nižší sazbu by novela silničního zákona upravovat neměla, ta vzejde z rozhodnutí samotných dopravních podniků.

Jak vyplývá ze zpráv jednotlivých poboček v největších městech České republiky, pohybuje se počet černých pasažéru mezi třemi až pěti procenty všech přepravovaných osob. Dopravním podnikům se tak daří ročně na pokutách vybírat miliony korun.

Autor: Jan Skala

Související

Kavčí_hory_ČT_hlavní_budova_1
Domácí

Koncesionářské poplatky půjdou nahoru. Měsíčně si lidé připlatí 25 korun

profimedia-0879489146
Domácí

Pardubická tragédie se nesmí opakovat. Systém ETCS bude od srpna povinný

autoškola
Domácí Auta

Autoškoly zavedou nové otázky. Už od konce července

Česká Třebová
Domácí

Ministerstvo posvětilo největší zakázku Správy železnic za posledních deset let