úterý 14. května 2024

Čepované pivo zdraží zhruba o tři koruny. Cena začne likvidovat malé hospody

Jestliže cena lahvového piva zůstane po Novém roce stejná, čepované výrazně podraží. Doplatí na to zejména vesnické hospody, které podle předpovědí začnou ve velkém zavírat.

beer_drink_refreshment_alcohol_beer_glass_glass_alcoholic_benefit_from-599741

Milovníci čepovaného piva si výrazně připlatí.
Zdroj: PxHere

  • Milovníci čepovaného piva si výrazně připlatí.
  • Zdroj: PxHere

Blíží se soumrak malých vesnických hospod? Zvýšení DPH na pivo z 11 na 21 procent, které schválila vláda od začátku příštího roku, bude pro mnohé z nich likvidační krok. Už tak vysoká cena točeného piva se zvedne zhruba o tři koruny. V diskuzním televizním pořadu to uvedl šéf budějovického pivovaru Budvar Petr Dvořák.

Trend zavírání restaurací, na který jako první začaly doplácet právě vesnické hospody, započal v době, kdy začal platit zákaz kouření v restauračních prostorách. Velkou ránu pohostinství zasadily také covidové restrikce, kdy řada podniků po jejich uvolnění už neotevřela. Další odliv klientů zažívaly restaurace i loni a letos, kdy se kvůli vysoké inflaci citelně zvedla cena piva i jídla.

Cena se piva se podle ekonomů za poslední rok zvýšila zhruba o deset procent. Ke zdražování přistoupily velké pivovaru během podzimu, Staropramen upravoval ceny v září a Plzeňský Prazdroj v říjnu. Od Nového roku dojde k dalšímu citelnému zvyšování cen, ovšem to se bude týkat pouze u točeného piva. Cena lahvového, která je nyní o stovky procent nižší než za čepované, zůstane stejná.

Autor: Jan Skala

Související

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla

Velkopopovický pivovar
Domácí Pivo

Kozel slaví 150 let. Velkopopovický pivovar zve na oslavy

Mocktail-131638-pixahive
Domácí

Zdraží Válek slazené nápoje? Chce na to jít skrz zdanění obsahu cukru

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně je na 2,4 procentech. Růst ekonomiky překonal očekávání