Blíží se soumrak malých vesnických hospod? Zvýšení DPH na pivo z 11 na 21 procent, které schválila vláda od začátku příštího roku, bude pro mnohé z nich likvidační krok. Už tak vysoká cena točeného piva se zvedne zhruba o tři koruny. V diskuzním televizním pořadu to uvedl šéf budějovického pivovaru Budvar Petr Dvořák.
Trend zavírání restaurací, na který jako první začaly doplácet právě vesnické hospody, započal v době, kdy začal platit zákaz kouření v restauračních prostorách. Velkou ránu pohostinství zasadily také covidové restrikce, kdy řada podniků po jejich uvolnění už neotevřela. Další odliv klientů zažívaly restaurace i loni a letos, kdy se kvůli vysoké inflaci citelně zvedla cena piva i jídla.
Cena se piva se podle ekonomů za poslední rok zvýšila zhruba o deset procent. Ke zdražování přistoupily velké pivovaru během podzimu, Staropramen upravoval ceny v září a Plzeňský Prazdroj v říjnu. Od Nového roku dojde k dalšímu citelnému zvyšování cen, ovšem to se bude týkat pouze u točeného piva. Cena lahvového, která je nyní o stovky procent nižší než za čepované, zůstane stejná.