úterý 17. září 2024

Ceny v srpnu zůstaly stabilní. Inflace činila 2,2 procenta

Podle Českého statistického úřadu vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu meziročně o 2,2 procenta, stejně jako v červenci.

koruna česká

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Spotřebitelské ceny v srpnu vzrostly stejně jako v červenci, a to o 2,2 procenta meziročně, jak oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,3 procentního bodu, což je částečně způsobeno zdražením nápojů a tabáku. Analytici očekávali zpomalení inflace na dvě procenta, ale realita byla jiná.

Ceny potravin a pohonných hmot hrály klíčovou roli v srpnových statistikách. Zatímco ceny pohonných hmot klesly o čtyři procenta, benzin a nafta byly levnější než v předchozím roce. Naopak ceny některých potravin, jako je máslo a čokoládové výrobky, dál rostly. Ceny mléka, ovoce a zeleniny sice klesly, ale pokles nebyl tak výrazný jako v předchozích měsících.

V oblasti bydlení, kde ceny vzrostly včetně nájemného a služeb spojených s údržbou bytu, zůstává tlak na inflaci značný. Naproti tomu ceny zemního plynu a tuhých paliv meziročně klesly. Ceny stravovacích a ubytovacích služeb, stejně jako ceny alkoholu a tabáku, rovněž vzrostly.

Autor: Šimon Mitro

Související

53470047571_a395877fcf_b
Ekonomika

Reformy začínají zabírat. Inflace v Argentině by mohla být 123 procent

nezaměstnanost
Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku zůstává stabilní

online nakupování
Ekonomika

Maloobchodní tržby rostou osmý měsíc v řadě

peníze
Domácí

Znovu vládne blbá nálada. Dvě třetiny Čechů pociťují ekonomickou krizí