čtvrtek 17. října 2024

Ceny ropy se stabilizovaly. Blízkovýchodní riziko je však stále vysoké

Ropa je sice v současnosti dražší, ale její cena začíná být stabilní. Pokud však Izrael zaútočí na íránská naleziště, může zase vylétnout strmě nahoru.

ropa

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Ceny ropy se v pátek snížily, přesto však rostly již druhý týden v řadě, protože investoři zvažovali faktory, jako je možné narušení dodávek na Blízkém východě či dopad hurikánu Milton na poptávku po palivech. Trhy by však mohl znovu silně rozkolísat plánovaný útok Izraele na Írán jako odvetu za masivní raketový úder na území židovského státu, které Teherán uskutečnil minulý týden. Tato událost vyhnala ceny ropy do vyšších pater.

Navíc Izrael údajně chystá útok na íránská ropná naleziště. Kvůli tomu Spojené státy dostaly žádost od zemí v Perském zálivu, aby Jeruzalém od tohoto kroku odradil, protože pokud by k němu došlo, cena ropy by mohla vylétnout do nedozírných výšin.

Vysoké ceny ropy se podařilo snížit zejména díky vysokým zásobám této suroviny a také kvůli jejímu pozvolnému uvolňování ze strany amerického Federálního rezervního systému.

Autor: Jan Skala

Související

Damage_in_Gaza_Strip_during_the_October_2023_-_27
Ekonomika

Ekonomika Pásma Gazy se zhroutila. Nezaměstnanost dosahuje 80 procent

Amazon
Ekonomika

Amazon sází na jadernou energii. Investuje miliardy do modulárních reaktorů

jerusalem-980328_1280
Zahraniční

Lufthansa dostala za šikanu židovských cestujících nejvyšší pokutu v historii

IMG_8473
Zahraniční Video

Pokrokový silikonový robot si umí amputovat končetinu