neděle 29. září 2024

Ceny průmyslových výrobců v Česku rostou, zemědělství zpomaluje

Ceny průmyslových výrobců v Česku v červenci zrychlily meziroční růst na 1,7 procent, což je čtvrtý měsíc po sobě, kdy ceny stoupají.

traktor

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Tom Fisk

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Tom Fisk

V červenci zaznamenaly ceny průmyslových výrobců v Česku meziroční nárůst o 1,7 procenta, což představuje čtvrtý měsíc po sobě, kdy ceny vzrostly. Naopak, zemědělství pokračuje v poklesu, který se v červenci zpomalil na 3,7 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky se meziročně zvýšily o 3,5 procenta, zatímco stavební práce podle odhadů vzrostly o 1,8 procenta.

V porovnání s červnem vzrostly ceny v průmyslu o 0,6 procenta, zatímco ceny zemědělských výrobců zůstaly stabilní. Ceny tržních služeb pro podniky klesly o 1,3 procenta, zatímco stavební práce byly dražší o 0,1 procenta.

V průmyslu se ceny zvýšily díky vyšším nákladům v koksárenství a rafinérském průmyslu. Nejvíce zdražily počítače a elektronické přístroje, jejichž ceny stouply o 5,1 procenta. Naopak, ceny potravinářských výrobků klesly o 2,9 procenta, přičemž zdražily pouze oleje a tuky.

Zemědělství vykazuje smíšené výsledky: v rostlinné výrobě ceny klesly o 7,4 procenta, zatímco v živočišné výrobě vzrostly o 0,7 procenta. Například ceny brambor a obilovin klesly výrazně, zatímco ovoce zdražilo o více než 40 procent.

Autor: Šimon Mitro

Související

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

koruna česká
Ekonomika

Ceny v srpnu zůstaly stabilní. Inflace činila 2,2 procenta

nezaměstnanost
Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku zůstává stabilní

divoké prase
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona vyvolává obavy zemědělců