Souhrnný index potravin, sledující ceny obilovin, olejů, mléčných výrobků, masa a cukru, klesl v říjnu na 126,4 bodu ze zářijových 128,5 bodu. Oproti maximu z března 2022 jsou ceny potravin nižší o více než dvacet dva procent.
Největší vliv má pokles cen cukru, který zlevnil o více než pět procent. Důvodem je rekordní sklizeň v Brazílii, očekávaný růst produkce v Thajsku a Indii a nižší ceny ropy, jež snižují poptávku po využití cukru pro výrobu biopaliv.
Mírně naopak zdražily rostlinné oleje, jejichž ceny vzrostly o necelé jedno procento a dosáhly nejvyšší úrovně od léta 2022. Naopak mléčné výrobky zlevnily o více než tři procenta a maso po osmi měsících růstu kleslo o dvě procenta – nejvíce u vepřového a drůbežího, zatímco hovězí si drží vysokou cenu díky silné poptávce.