Zdražování potravin nebere konce a jak to vypadá podle výhledu na nejbližší měsíce, situace se s největší pravděpodobností měnit nebude. Ze zveřejněných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že během července v zemědělském a potravinářském sektoru stouply ceny o 11,2 procenta, výrazněji v živočišné výrobě. Tato skutečnost se může výrazně podepsat i na meziročním srovnání inflace.
Rekordmanem ve zdražování jsou stále vejce, jejichž cena se v červenci zvýšila o 42,5 procenta. Výrazně podle statistiků zdražilo také ovoce, celkem o 21,5 procenta. Velmi výrazně zdražilo také hovězí maso a o to o více než 35 procent, mléko o necelých 20 procent a drůbež o 10%. Mírně zlevnilo vepřové maso.
Ceny šly dolů také u zeleniny. Brambory, jak bývá v tomto období zvykem, zlevnily o více než 22 procent a čerstvá zelenina o 9,1 procento. Meziročně podle statistiků vzrostly ceny v tomto sektoru o čtyři procenta.