neděle 19. května 2024

Ceny potravin neklesnou, varuje Potravinářská komora

Ceny potravin letí stále vzhůru. Zdražuje téměř všechno a zdá se, že tento trend jen tak neskončí. Negativní dopady může mít i Zelená dohoda, upozorňuje Potravinářská komora.

Lidl

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Zemědělské a potravinářské podniky bojují s vysokými cenami energií, hnojiv či pohonných hmot. Zdražují také obaly nebo platby za ně. „Tyto náklady se v současné době rozhodně nesnižují, tudíž očekávat významný pokles cen potravin není na místě,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Nahoru letí taky ceny masa. „Ceny vepřového masa v únoru dosáhly na německé burze svého historického maxima,“ prozradil ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Radek Slanec.

Vedení Potravinářské komory proto, i vzhledem k současnému trendu, opět varuje před možnými dopady Zelené dohody. Ta má za cíl dosáhnout toho, aby Evropa byla do roku 2050 klimaticky neutrální.

Podle zástupců komory by bylo stále náročnější produkovat základní potraviny, chovat zvířata nebo pěstovat běžné suroviny. „Vše budeme dovážet za vysoké ceny ze třetích zemí a bezpečnost a kvalita potravin významně poklesne,“ upozorňuje Kavanová.

Autor: Emil Mikuš

Související

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla

polský supermarket
Ekonomika

Inflace se drží na dvou procentech. Ceny potravin klesají

Kandidáti koalice STAČILO!
Domácí Eurovolby

Komunisté se připravují na comeback. Představují kandidátku koalice STAČILO!

dálnice D5
Domácí

Od ledna 2025 znovu zdraží dálniční známky