Ceny nových bytů neporostou, starší byty zlevní

Hypotéky jsou nyní třikrát dražší než loni. A to zásadně zpomalilo prodeje bytů, které jsou na hypotékách závislé. U nových bytů se zastavil cenový růst, ale kvůli přetrvávajícímu nedostatku novostaveb bude tento trh stabilní.

Ilustrační foto

Ilustrační foto
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: pixabay.com

Developeři raději odloží výstavbu, než aby prodávali v době stále rostoucích nákladů pod cenou. Oproti tomu ceny starších bytů v Praze zlevní až o 10 procent. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Poptávka po novém bydlení je stále velká a nových bytů je na trhu dlouhodobě nedostatek. Ale lidé při drahých hypotékách a v současné celkové nejistotě odkládají svá nákupní rozhodnutí. Úroky hypoték se ještě loni pohybovaly kolem dvou procent, ale nyní je to už přes 6 procent.

Česká národní banka navíc zpřísnila podmínky pro získání hypotéky. Tu dříve čerpala nadpoloviční většina kupujících nových bytů, dnes to jsou jen jednotky procent.

Oživení trhu se očekává už na jaře, jelikož tahle část roku bývá tradičně obdobím nejsilnějších prodejů nových bytů. V té době se dá také předpokládat, že lidé už překonají současný šok z energetické krize, inflace a celkové nejistoty, což podpoří chuť pořídit si nové bydlení nebo bezpečně investovat. Výrazné oživení rezidenčního trhu se pak očekává v roce 2024, kdy by měly být výrazně levnější hypotéky.

Zlomem, který by měl podle analýz společnosti Central Group přinést opětovný boom v prodeji bytů, je snížení úroků u hypoték k úrovni tří procent ročně. To už je hranice, kdy se měsíční splátka hypotéky blíží výši měsíčního nájemného. Lidé v České republice dlouhodobě preferují vlastnické bydlení před nájmem.

Už nyní se začínají rozevírat nůžky v cenách nových a starších bytů. Nové byty si své ceny drží, zatímco starší byty už začínají zlevňovat a dá se očekávat, že se cenově sníží až o 10 procent. Starší byty jsou mnohdy energeticky na provoz až dvojnásobně dražší než nové byty. Ty se nyní většinou staví jako energeticky velmi úsporné (třída B). Kromě nákladů na provoz jsou nové byty také zásadně lepší v provedení, použitých materiálech a technologiích.

Autor: HT

Související

bydlení
Ekonomika Bydlení

Hypotéky mírně zlevnily. Pokles sazeb zůstává pozvolný

stavba
Ekonomika Bydlení

Chytré renovace mohou snížit klimatickou stopu budov v EU

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Srpen přinesl rekordní objem hypoték. Sazba klesla pod pět procent