čtvrtek 19. září 2024

Ceny nájmů stále rostou. Nejvíce zdražují v Brně a Praze

Cena za metr čtvereční nájemného bydlení se vyšplhala na 293 korun, což je o necelých pět procent více než ve druhém čtvrtletí letošního roku.

profimedia-0183228603

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Mezi druhým a třetím čtvrtletím letošního roku zdražila cena metru čtverečního u nájemního bydlení na 293 korun, což je nárůst o 4,6 procent. Vyplývá to z nově zveřejněných dat Deloitte Rent Indexu. V Praze během letošního léta stál metr čtvereční u nájmu 388 korun. V Praze je nájem odlišný podle jednotlivých čtvrtí, na Praze 1 například cena nájemního bydlení vzrostla mezičtvrtletně o 8,2 procent na 475 korun za metr čtvereční. Nejnižší pronájmy jsou naopak na Praze 4 (352 korun za metr čtvereční), Praze 10 (359 korun) a Praze 6 (365).

V létě pokračoval trend, který vidíme už takřka rok. Trvající vysoké úrokové sazby komplikují lidem pořízení vlastního bydlení, proto mají o nájemní bydlení tak vysoký zájem. A všude tam, kde poptávka převyšuje nabídku, obvykle roste i cena. Průměrná činže tak v Česku poskočila o více jak čtyři procenta, což je ve srovnání s předchozími obdobími poměrně vysoký růst,” řekl Petr Hána, ředitel oddělení zaměřeného na nemovitosti a stavebnictví v poradenské společnosti Deloitte.

Po Praze jsou nejdražší nájmy v Brně, v průměru 350 korun za metr čtvereční, kde byl také zaznamenána nejrychlejší růst cen o 10,8 procent. Nájmy dále nejvíce zdražily v Pardubicích (7,3 %), Libereckém kraji (6,5 %) a Českých Budějovicích (6,1 %). Nejvyšší nájmy jsou podle Deloitte Rent Indexu v novostavbách a projektech developerů (v průměru 349 korun za metr čtvereční) a dále v cihlových objektech (296 korun). Na poslední příčce jsou panelové domy (249 korun).

Autor: Šimon Mitro

Související

novostavba
Ekonomika Bydlení

Sedm miliard půjde na investice do dostupného nájemného bydlení

polský supermarket
Ekonomika

Inflace se drží na dvou procentech. Ceny potravin klesají

byt
Domácí Bydlení

V nájmu bydlí 1,8 milionu Čechů. Polovina má smlouvu na méně než dva roky

Zleva ministr financí
Domácí Bydlení

S dostupností bydlení pomůže Evropská investiční banka