středa 9. října 2024

Centrum duševního zdraví pomůže ženám v těhotenství a po porodu

Unikátní centrum, které bude pečovat o duševní zdraví žen těhotných a po porodu či jejich partnerům, se otevřelo v Praze. V Česku je vůbec první svého druhu.

241009_Centrum_9096

Centrum perinatální duševní péče.
Zdroj: CPDP / Jan Schejbal

  • Centrum perinatální duševní péče.
  • Zdroj: CPDP / Jan Schejbal

Specializované zařízení, které by nabízelo komplexní podporu v oblasti duševního zdraví v období těhotenství a po porodu, až doposud v celé České republice chybělo. To se teď změnilo, Centrum perinatální duševní péče vzniklo na Poliklinice na Zeleném pruhu v Praze 4.

„V Česku se s příznaky duševních onemocnění ročně potýká až 40 tisíc žen v těhotenství či po porodu – a až tři čtvrtiny z nich nevyhledají odbornou pomoc. Jedním z důvodů může být i fakt, že u nás chybělo podobné zařízení, které by se na tuto oblast komplexně specializovalo. Máme velkou radost, že jako první v Česku můžeme nabídnout tuto unikátní formu podpory v rodičovství, kterou poskytují špičkoví odborníci,“ říká náměstkyně primátora pro oblast sociální a zdravotní péče Alexandra Udženija.

„Vím, jak je důležité pro těhotné ženy a maminky po porodu duševní pohoda. A to nejen pro ně, ale i pro jejich děti. Naprosto podporuji jakoukoli činnost, která jim pomůže, pokud se necítí dobře. Není to nic výjimečného a není žádná ostuda si o podporu říct,“ uvádí primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

„Centrum je určené ženám, které se léčí s duševními obtížemi a plánují těhotenství, těhotným a ženám po porodu, u nichž se v tomto období objeví příznaky duševních obtíží, a partnerům žen ze všech těchto skupin. Díky multioborovému přístupu můžeme nabídnout širokou škálu služeb z oblasti psychiatrie, psychoterapie, speciální program sesterské péče o těhotné a kojící ženy, péče porodní asistentky a samozřejmostí je přátelské zázemí: dětská herna, kuchyňka, společenská místnost a kojící a přebalovací místo,“ popisuje psychiatr a vedoucí nového centra Antonín Šebela s tím, že v západních státech, například Velké Británii, Francii, Belgii, Rakousku, Švédsku nebo Nizozemí se jedná o služby už dlouho zavedené. Na východ od nás moc takových center není, výjimkou je jen Polsko, kde obdobná centra existují.

Centrum má v plánu rozšířit nabídku péče i o služby denního stacionáře pro těhotné nebo ženy s malými dětmi, a také rozšířit tým i o sociální pracovníky či adiktologickou poradnu pro těhotné. Plánem je dosáhnout toho, aby v Praze v budoucnu existovalo místo, kde mohou být ženy hospitalizované i se svými dětmi, tak, aby nedocházelo k separaci dítěte od matky.

Péče v centru je plně hrazená ze zdravotního pojištění. „Víme, že aby byla pomoc efektivní, musí být rychlá. Proto dokážeme nabídnout brzké termíny tak, aby odbornou pomoc obdržel včas každý, kdo ji potřebuje. Objednat se je možné telefonicky nebo e-mailem, kontakt a další informace lze snadno nalézt na webu cpdp.cz,” dodává Šebela.

Související

práce
Ekonomika

Nezaměstnanost stoupá ke čtyřem procentům

Vizualizace horní čísti Václavského náměstí s tramvajemi.
Domácí

Praha představí veřejnosti novou tvář Václaváku

profimedia-0917784236
Domácí

V Praze se demonstrovalo na podporu Izraele. Přišlo ale jen pár stovek lidí

Nová Palmovka
Domácí

V Praze bude sídlit evropská kosmická agentura