středa 9. října 2024

Celníci opět úřadovali v pražské Sapě

Do nejznámější pražské tržnice se na kontrolní akci opět vypravili celníci. A neodcházeli s prázdnou – tentokrát skončily v rukou celníků hračky za milióny korun.

Padělky hraček

Padělky hraček
Zdroj: Celní správa

  • Padělky hraček
  • Zdroj: Celní správa

Jednalo se o panenky, sběratelské kartičky, modely autíček, figurky, hrací karty a dětské sady na líčení a manikúru, které byly neoprávněně označeny logy Pokémon, L.O.L. Surprise, Frozen nebo Avengers. Po konzultaci se zástupci držitelů práv ochranných známek bylo na místě zajištěno celkem 35 tisíc kusů hraček dosahujících hodnoty téměř 3,5 milionu korun,“ dodává pro Minutové zprávy mluvčí pražských celníků Nikola Soukalová.

Hračky celníci zabavilinejen kvůli porušení práv, ale také kvůli riziku zdravotní závadnosti. Především použité materiály mohou obsahovat jedovaté chemikálie ohrožující zdraví dětí, protože na rozdíl od originálu se tyto hračky zdravotně netestují. Zadržené zboží putovalo do skladu celního úřadu. Prodejci v případě přestupkového řízení hrozí pokuta až do výše 10 milionů korun. Kontroly nejen v pražské Sapě budou v nejbližších týdnech určitě pokračovat.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Celní správa

Související

peníze
Krimi

V Česku se nejčastěji padělají dvoutisícové bankovky

Celní správa
Domácí

Celníci loni vybrali 162 miliard

Foto zabaveného odpadu
Krimi

Celníci zabavili 23 tun odpadu. Pokuta může dosáhnout až 50 milionů korun

Auto převážející 450 lahví šumivého vína
Krimi

Celníci zabavili 450 lahví vína. Prý bylo určeno na oslavu