neděle 29. září 2024

Celníci na pražském letišti zabavili 1,5 milionu eur za tři týdny

Ruzyňští celníci se na Letišti Václava Havla stále setkávají s cestujícími, kteří odlétají mimo území Evropské unie a mají u sebe velkou finanční hotovost, kterou neohlásili. Lidé přitom mají povinnost oznámit převoz, pokud přesahuje deset tisíc eur.

finanční hotovost

finanční hotovost
Zdroj: Celní správa

  • finanční hotovost
  • Zdroj: Celní správa

Řada z nich o této povinnosti neví, nebo jí ignoruje. Pokud celníci zjistí u cestujícího neohlášenou vysokou hotovost, peníze zajistí a věc předají ke správnímu řízení Celnímu úřadu. Cestující může za přestupek dostat pokutu až deset miliónů korun, navíc hrozí, že hotovost propadne státu. Při extrémně vysoké částce lze případ řešit jako trestný čin.

Jen za tři týdny zjistili celníci téměř tři desítky podobných případů a zajistili peníze v různých měnách v hodnotě 1,5 milionu eur.

Odhalování neohlášeného přeshraničního převozu finanční hotovosti, takzvané Cash Controls, je jednou z hlavních priorit Celní správy České republiky. „Důvodů je několik, situace na Ukrajině, migrace nebo mezinárodní terorismus. Je vidět, že převoz peněžní hotovosti jde do závratných částek a na to samozřejmě navázují další formy praní špinavých peněz, jako například v oblasti hazardních her,“ uvedl ředitel odboru dohledu Petr Müller.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Celní správa

Související

straws-627079_1280
Zahraniční

Kuriózní kontraband: Z Asie do Německa se pašují plastová brčka

Praha_ČNB_5
Ekonomika

Česká národní banka omezí pobočky. Chce s klienty komunikovat elektronicky

1280px-22_kroner-20180714_114517798_HDR
Ekonomika

Norská vláda chce zachovat hotovost. Právo na ni dá do zákona

Celní správa
Domácí

Celníci loni vybrali 162 miliard