středa 15. května 2024

Celkem 142 dokumentů z 36 zemí světa se přihlásilo do EKOFILMu

Mezinárodní filmový festival ve svém 49. ročníku uvítá 142 dokumentů z celkem 36 zemí světa.

Záběr z dokumentárního snímku Obnovená naděje

Záběr z dokumentárního snímku Obnovená naděje (2022)
Zdroj: EKOFILM

  • Záběr z dokumentárního snímku Obnovená naděje (2022)
  • Zdroj: EKOFILM

Český mezinárodní soutěžní festival filmů s tematikou životního prostředí, přírodního a kulturního dědictví letos představí svůj 49. ročník. Do EKOFILMu se letos přihlásilo celkem 142 dokumentů z 36 zemí světa. Nejvíce zástupců v podobě 25 filmů poslalo na festival Německo. Následuje Česko a Francie, obě země shodně přihlásily 19 snímků. Z přihlášených filmů vybere dramaturgický tým 25 nejatraktivnějších, které se od 6. do 8. října v Brně utkají o festivalové ceny.

Přihlášeny jsou filmy z celého světa, včetně exotických destinací jako je Peru, Pákistán, Jordánsko nebo Indonésie. Témata jsou rozmanitá, protože vztah člověka k jeho prostředí ovlivňuje každodenní život. Stejně jako v minulých letech jsme zaznamenali velký počet filmů celospolečensky reflektující důležitá environmentální témata, apel na udržitelnost a obrazy katastrofických důsledků klimatické změny,” říká vedoucí dramaturgyně Jitka Kotrlová.

Letošním tématem festivalu je voda. Vybrané snímky tak budou mimo jiné reflektovat výzvu společnosti připravit města a krajinu na měnící se přírodní podmínky, ať už se jedná o zadržení vody v krajině i ve městě, na spotřebu vody i o její kvalitu. „Voda nezná hranic, přirozeně je překračuje a pro lidstvo představuje naprosto nenahraditelný zdroj. Proto dáváme v soutěži prostor snímkům, které vodu přibližují z různých perspektiv. A chceme téma probrat i v diskuzích, které budou součástí doprovodného programu,” uvádí ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP, EKOFILM

Související

Linda chce kuře!
Film a TV Streaming

Vítězný snímek Anifilmu je dostupný na streamu

orangutan
Zahraniční Fauna

Malajsie chce darovat orangutany výměnou za palmový olej

důl
Zahraniční

Zlaté doly v Nigeru byly uzavřeny kvůli úhynům zvířat

chobotnice
Zahraniční Fauna

Velkochov chobotnic má vzniknout na Kanárských ostrovech. Ochránci zvířat bijí na poplach