čtvrtek 16. května 2024

Čeká von der Leyen pád? Nebude šéfkou NATO a možná ani Evropské komise

Ursulu von der Leyen možná čeká soumrak její vysoké politické kariéry. Šéfkou NATO pravděpodobně nebude, zda obhájí mandát předsedkyně Evropské komise, také není jisté.

48298975382_db91a69324_b

Jakou politickou funkci bude na konci letošního roku zastavát Ursula von der Leyen je stále nejisté.
Zdroj: Flickr

  • Jakou politickou funkci bude na konci letošního roku zastavát Ursula von der Leyen je stále nejisté.
  • Zdroj: Flickr

Přestože se spekulovalo o tom, že by současná předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen mohla být budoucí generální tajemnicí Severoatlantické aliance, místo po končícím současném šéfovi NATO Jensi Stoltenbergovi se jí ztrácí před očima. Přestože ji jako svou favoritku jmenoval americký prezident Joe Biden i ministr zahraničí Spojených států Anthony Blinken, její možnou kandidaturu nyní zablokoval německý kancléř Olaf Scholz. Von der Leyen je totiž na německé politické scéně jeho protivnicí, protože Scholz zastupuje vládní sociální demokraty, von der Leyen je členkou opozičních konzervativistů CDU-CSU. Jak oficiální důvod ale Scholz uvádí příliš vyostřený vztah von der Leyen vůči Rusku, což by v budoucnu mohlo znamenat problémy.

Největší šance na zisk křesla po Stoltenbergovi má nizozemský politik Mark Rutte. Jeho by v pozici šéfa NATO rádo vidělo 21 ze 31 členských zemí. Jak o dalších variantách se hovoří i o českém prezidentovi Petru Pavlovi, který v minulosti už vysoké alianční funkce zastával, nebo dokonce o končící slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové.

Ursula von der Leyen však nemá jisté ani místo předsedkyně Evropské komise. Její mandát končí letos a není jisté, zda jej obhájí. Vystupuje proti ní řada představitelů unijních států, kterým se nelíbí zejména ekologický program Green Deal For Europe, který politička spolu s bývalým místopředsedou komise Fransem Timmermansem, tvrdě vyžaduje. Jako o možném novém předsedovi Evropské komise se tak stále častěji hovoří v souvislosti se španělským premiérem Pedro Sánchezem.

Autor: Jan Skala

Související

Vizuál prezidentské debaty Bidena s Trumpem při minulých prezidentských volbách.
Zahraniční Volby USA

Biden se střetne s Trumpem v debatě už 27. června

profimedia-0873489600
Domácí

Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu

GNoZi2JXgAEMX9S
Zahraniční

Fico je mimo ohrožení života. Slovensku hrozí občanská válka, tvrdí ministr

7026048141_6a4edd78c0_b
Zahraniční

Bude mít Nizozemsko konečně novou vládu? Wilders oznámil dohodu