pátek 25. října 2024

Čeká Indonésii diktatura? Tyranův spolupracovník se prohlásil vítězem voleb

Osud indonéské demokracie je v ohrožení. Alespoň tak zahraniční média komentují skutečnost, že se za vítěze prezidentských voleb prohlásil Prabowo Subianto, někdejší spolupracovník diktátora Suharta.

Prabowo_and_Indonesian_Pencak_Silat_Association

Prabowo Subianto se už označil za nového prezidenta Indonésie.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Prabowo Subianto se už označil za nového prezidenta Indonésie.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože konečné výsledky by kvůli rozložení Indonésie na 17 tisících ostrovech měly být k dispozici až za měsíc, současný ministr obrany Prabowo Subianto o nich už má jasno. Prohlásil se totiž vítězem voleb s tím, že po sečtení 80 procent všech odevzdaných hlasů dosáhl mandátu ve výši 58 procent. Pokud se tato skutečnost potvrdí, nedojde ani na druhé kolo voleb, které je naplánované na červen. Spolu se Subiantem by se do čela čtvrté nejlidnatější země světa měl postavit syn dosavadního prezidenta Gibran Rakabuming Raka. Ten předvedl v minulých měsících ukázkovou otočku, kdy se z velkého kritika Subianta stal jeho nejvěrnějším spolupracovníkem.

Otázkou je, co jeho zvolení pro Indonésii znamená, protože Subianto byl v minulosti často a úzce spojovaný s diktátorem a jedním z nejkrutějších vládců 20. století, generálem Suhartem. Ten byl zodpovědný nejen za ekonomický rozvoj země, ale i za drsné zacházení s vlastním lidem, především za tvrdé potírání členů komunistické strany. Jeho režim podporovaný Spojenými státy podnikl v 70. letech invazi na Východní Timor, jeden z ostrovů souostroví Malé Sundy, kde tři roky páchal genocidu a způsobil hladomor. Za dobu své vlády údajně zpronevěřil až 35 miliard dolarů.

Subianto se dnes prezentuje jako umírněný politik, podle mnohých ale představuje pro Indonésii ohrožení demokracie.

Autor: Jan Skala

Související

GamjdxUXQAAz6Uc
Zahraniční

Indonésie se chce připojit k BRICS. Je to projevem nezávislosti, tvrdí prezident

4cfad8be259bbb30cd5f3b538cd150c4
Zahraniční

Modelka si vzpomněla na 30 let staré obtěžování. A obvinila z něho Trumpa

hq720
Domácí

Trump Čechy neoslovil. Většina z nich by volila Kamalu Harris

417432355_10220312168468931_2156760837233499605_n
Zahraniční

Trump jde v cílové rovince do vedení. Prezidenta ale určí hlasy ze zahraničí