středa 15. května 2024

Čechy v online prostoru sužují zejména finanční a seznamovací podvody

Podle analýzy Avastu jsou nejčastějšími kyberhrozbami podvody a phishing. Rostou také případy deepfakes a dalších metod umělé inteligence.

malware

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Podle čtvrtletní zprávy Avast Threat Report tvoří více než 75 procent všech kyberhrozeb podvody, phishing a malvertising, tedy online reklama šířící malware. Hrozby přicházejí přicházejí zejména ve formě škodlivých push notifikací a nových metod umělé inteligence, jako jsou deepfakes, které lákají oběti na sofistikované finanční podvody. Populárním druhem podvodů jsou také seznamovací podvody, s nimiž se setká zhruba jeden člověk z dvaceti.

Ředitel výzkumu malwaru Avastu Jakub Křoustek zdůraznil, že kyberzločinci začali využívat důvěryhodná digitální média, jako jsou deepfake videa nebo hrozby šířící se prostřednictvím souborů PDF. To odráží nejen neustále se měnící metody kyberzločinců, ale také zranitelnosti našeho každodenního digitálního života.

Avast zaznamenal nárůst malwarových útoků využívajících soubory PDF a nových technik zneužití Google ke krádeži informací. Soubory PDF se staly oblíbeným prostředkem šíření hrozeb, protože jsou nezávislé na platformě a bývají často povoleny spamovými filtry, což zvyšuje riziko zneužití.

Kyberzločinci se zaměřili na širokou škálu podvodů spojených se soubory PDF, od jednoduchých loterií a seznamovacích podvodů po phishingové odkazy směřující na stránky napodobující známé značky jako Netflix nebo Amazon. Tato taktika představuje významný posun v jejich strategii.

Autor: Šimon Mitro

Související

snimek_obrazovky_2021-12-07_v_13.32.17
Domácí

Lipavský chce útoky řešit s ruským velvyslancem. Předvolal si ho na kobereček

online nakupování
Krimi

Prodejce nabízel sběratelské mince i lístky na Cimrmany. Zboží nikdy nedodal

seznamka
Krimi

Žena naletěla na seznamce. Podvodníkovi poslala čtvrt milionu

muž na mobilu
Krimi

Invalidní důchodce byl vydírán kvůli masturbaci před kamerou