čtvrtek 16. května 2024

Čaputová se přijela rozloučit do Prahy. Chceme mír, shodla se s Pavlem

Slovo mír bylo při setkání Zuzany Čaputové s Petrem Pavlem skloňování mnohokrát. Oba politici se shodli na tom, že je potřeba o něm začít jednat a ne jen mluvit.

profimedia-0857874541

Zuzana Čaputová se v Praze potkala se svým českým protějškem Petrem Pavlem.
Zdroj: Profimedia

  • Zuzana Čaputová se v Praze potkala se svým českým protějškem Petrem Pavlem.
  • Zdroj: Profimedia

Jen pět dní před slovenskými prezidentskými volbami, v nichž už svůj mandát nebude obhajovat, přijela do Prahy dosavadní slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Ta českou metropoli navštívila ve stínu zhoršených česko-slovenských vztahů, kdy premiér Petr Fiala (ODS) nechce dál jednat se svým slovenským protějškem Robertem Ficem (SMER-SD) kvůli postoji slovenské vlády k válce na Ukrajině, kdy Bratislava přestala Kyjev vojensky i finančně podporovat a mluví o mírové dohodě s Ruskem.

Čaputová se setkala právě i s Fialou, s nímž se shodla na tom, že české a slovenské vztahy je třeba dál podporovat a prohlubovat je. Při tomto setkání prezidentka kritizovala Ficovu vládu a uvedla, že s ní povede boj až do konce mandátu, k jehož dovršení zbývají necelé tři měsíce.

Čaputová se rovněž potkala se svým českým protějškem Petrem Pavlem, s nímž mluvila o válce na Ukrajině a potřebě podpory pro režim tamního prezidenta Volodymyra Zelenského. Oba politici hovořili také o možnosti mírového urovnání celého konfliktu a skutečnosti, že celá Evropa dnes podporuje Ukrajinu, aby její vyjednávací pozice o mírové smlouvě s Ruskem byl silnější.

S Pavlem Čaputová navštívila premiéru filmu Tady Havel, slyšíte mě? o posledním československém prezidentovi Václavu Havlovi a uctila památku obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze z 21. prosince loňského roku.

Autor: Jan Skala

Související

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

oroqxdvchuwjokjhnndhjkjzzncfodxfporof
Domácí

Silničáři nestihnou opravu Barrandovského mostu do konce prázdnin

armed-russian-army-soldiers-stnad-on-and-next-to-their-ifor-marked-btr-80-armored-cd5663-1024
Zahraniční

Rusko postupuje na severu. Ukrajina se soustřeďuje na útoky na Krym

Woman_in_Traditional_Ukrainian_Clothes_-_Maslenitsa_-_Kiev,_Ukraine_-_March_2013
Domácí

Ukrajinci, co chtějí domů, dostanou od vlády jízdenku. Některé odveze sanitka