Bývalý prezident Francie chce být premiérem. Děsí ho krajní pravice

Politická situace ve Francii se vyostřila do té míry, že vrací do hry bývalé politiky. Jedním z nich je exprezident François Hollande.

François_Hollande_2019_(48754199868)

Exprezident Francie bojuje kandidaturou proti krajní pravici.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Exprezident Francie bojuje kandidaturou proti krajní pravici.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Když v roce 2017 François Hollande opouštěl úřad francouzského prezidenta, soudilo se, že spolu s nejvyšší státní funkcí se zároveň loučí i s vrcholovou politikou. Opak je však pravdou a Hollande nyní chystá velký comeback. Nepřivedla jej k němu opětovná touha po funkci, ale hrozba, která podle něho přichází z krajní pravice a největší od konce druhé světové války. Soudí tak podle triumfu strany Národní sdružení političky Marine Le Pen v evropských volbách, kdy drtivě smetla Obnovu současného prezidenta Emmanuela Macrona.

Dlouholetý sociální demokrat Hollande dokonce přemýšlí o kandidatuře na post premiéra, protože na ten si brousí zuby stoupenec Marine Le Pen a předseda Národního sdružení, 28letý Jordan Bardella. Bývalý prezident kandiduje ve středofrancouzské oblasti, konkrétně v departmentu Correze, kde by mohl uspět, protože Macronova strana, s níž je názorově spřízněný, tam žádného kandidáta mít nebude.

Na celofrancouzské úrovni však 69letý Hollande může pohořet. Situace se od doby, kdy vykonával funkci prezidenta, drasticky změnila a volební preference se příliš neliší od výsledků eurovoleb. Nové parlamentní volby chce Macron vypsat na přelomu června a července.

Autor: Jan Skala

Související

27433568127_383220ffff_b
Zahraniční

Šéf rakouské krajní pravice je připravený vládnout. Prezident však zatím mlčí

28086783017_5eef2d39a4_b
Zahraniční

Kongo dohodu s rebely nepodepíše. Obviňuje ale Rwandu z podpory konfliktu

GY6IDFbXwAAIfe0
Krimi

Pořádal pochody hrdosti a znásilňoval dítě. Francouzský politik je už ve vazbě

GZCShr4XYAAkS29
Zahraniční

Pákistán zavřel hlavní město a vypnul internet. Obává se nepokojů