Bývalý peruánský prezident má zůstat 18 měsíců ve vazbě

Nejvyšší soud nařídil prodloužení vyšetřovací vazby pro bývalého peruánského prezidenta Castilla.

Protesty v peru

Lidé protestují v Peru.
Zdroj: reuters.com

  • Lidé protestují v Peru.
  • Zdroj: reuters.com

Soudci v Peru rozhodli, že bývalý peruánský prezident Pedro Castillo bude držen v preventivní vazbě po dobu 18 měsíců až do soudního procesu na základě obvinění ze vzpoury a spiknutí za jeho pokus zrušit kongres a vládnout dekretem, zatímco počet obětí týdenních násilných protestů vyvolaných jeho sesazením vzrostl na nejméně patnáct lidí. Soudní senát se odvolával na riziko útěku sesazeného prezidenta.

Před věznicí, kde byl Castillo zadržován, se shromáždili protestující, kteří drželi transparenty kritizující novou prezidentku Dinu Boluarteovou a vyzývali k uzavření kongresu.

Mise Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva v Peru ve svém prohlášení uvedla: „Vyjadřujeme vážné znepokojení nad nárůstem násilí v Peru a hluboce litujeme smrti 15 lidí.“ Vyzvala k uplatňování standardů OSN pro kontrolu pokojných protestů, aby se zabránilo dalším násilnostem.

Místní zdravotnický úřad v Ayacucho na jihu peruánských And potvrdil, že ve čtvrtek bylo v oblasti zabito sedm lidí a 52 jich bylo zraněno při střetech protestujících s vojáky, kteří byli na sociálních sítích natočeni při střelbě ostrými náboji.

Zdroj: The Guardian

Související

koexistence lidí a zvířat
Zahraniční Příroda

Lidé a zvířata se budou v roce 2070 přetahovat o více než polovinu Země

zbraň
Krimi

USA zadržely nebezpečného vůdce peruánského gangu. Je podezřelý z 23 vražd

GU1LVujXsAAIggs
Krimi

Ukrajinec chtěl zachránit duši Rusky. Zfetovaný jí proto rozčtvrtil

Odlesňování Amazonského pralesa v Brazílii
Zahraniční

Odlesňovaní Amazonského pralesa v Brazílii kleslo o polovinu