sobota 5. října 2024

Bylo to UFO? Nebylo to UFO? Dosud nikdo zcela neřekl, co se u Roswellu stalo

Co přesně objevil 2. července 1974 rančer William Brazer na svém pozemku, je dodnes předmětem dohadů. Ufologové však mají jasno, že šlo o létající talíř.

Roswell

Jesse A. Marcel byl jedním z mužů, kteří trosky u Roswellu v červenci 1947 sbírali.
Zdroj: Wikipedia

  • Jesse A. Marcel byl jedním z mužů, kteří trosky u Roswellu v červenci 1947 sbírali.
  • Zdroj: Wikipedia

Je to už dlouhých 76 let a zatím nikdo zcela a jednoznačně nevysvětlil událost, která se tehdy stala u města Roswell v Novém Mexiku. Rančer William Brazel při obhlídce svého pozemku pro předchozí bouřce našel rozptýlené trosky čehosi, co sám neodkázal identifikovat. Obrátil se proto na úřad šerifa a ten si vyžádal pomoc armády, protože sbírání trosek pár lidem zabralo celý den. Věci pak dostaly rychlý spád a už 8. července vydala letecká základna Rosweel zprávu o tom, že získala pozůstatky mimozemského létajícího talíře. A poprask byl na světě.

I když po pár dnech armáda vydala zprávu novou s tím, že šlo o trosky meteorologického balónu, ufologové už věděli své a na světě byla tak jedna z největších záhad dvacátého století. I když média o ní v následujících měsících a letech mlčela, konspirační teorie stále žily. V dalších letech je řádně podpořilo zhruba půlhodinové video, na kterém je zachycená pitva mimozemšťana. Brzy se objevila informace, že jde o podvrh.

Naopak neuspěla ani oficiální armádní zpráva z roku 1995, která hovořila o tom, že šlo o havárii letounu, který nesl zkušební figuríny, takzvané crash test dummies. Ty se ale začaly používat až tři roky po události, po roce 1950.

Co se tedy u Roswellu onoho 2. července 1947 přihodilo, není jasné. Nejpravděpodobnější zůstává poslední verze události, která hovoří o tom, že zde havaroval pokusný stroj, který v Novém Mexiku vyvíjeli němečtí vědci pro americký kosmický program.

Autor: Jan Skala

Související

Axl-Rose-Michael-Schenker
Hudba

Michael Schenker natočil poctu sám sobě. Korunoval ji epickou skladbou s Axlem

453155343_881977990642448_8695034957147656621_n
Domácí

Brněnská hvězdárna zřídila kontaktní místo pro mimozemšťany

UFO
Světové dny

Den UFO

kate-middleton-prince-william-walking.webp
Zahraniční

Světem otřásají konspirace o princezně Kate, Michelle Obama i Brigitte Macron