čtvrtek 18. dubna 2024

Bylinky v ložnici mohou zlepšit spánek

Poruchy usínání nebo sníženou kvalitu spánku nejčastější způsobuje stres, psychické vypětí nebo emočně silné zážitky. Při nespavosti můžou pomoci bylinky.

Noční směny mají negativní dopady na zdraví.

Ilustrační foto
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: pixabay.com

Dávno už navíc neplatí, že rostliny by neměly být v ložnici. Naopak, některé bylinky jsou k tomu jako stvořené. Dokážou totiž produkovat kyslík i v noci, čistí vzduch a navozují příjemnou atmosféru.

Do prostoru, kde spíte, volte bylinky s uklidňujícím účinkem. Například levandule se již neodmyslitelně pojí s voňavými sáčky umístěnými na polštáři. Tato všestranná bylina má příznivé účinky na lidský organismus, především na jeho zklidnění. Snižuje hladinu stresu, zahání úzkosti a deprese a zdravému spánku napomáhá také díky schopnosti zpomalit srdeční tep a snížit krevní tlak.

Nerušené sny přinese také kozlík lékařský. Často se doporučuje jako lék na nespavost. Má totiž velký vliv na nervový systém, vědci jej dokonce zkoumají i v souvislosti s možnými hypnotickými účinky.

Vhodným společníkem na zimu je zase aloe vera. Produkuje totiž kyslík i v noci, a tak ho lidem na rozdíl od jiných rostlin neubírá a nenarušuje tak náš spánek. Navíc se řadí k těm opravdu nenáročným rostlinám.

O příjemný vzduch se postará i lopatkovec, díky vypařování vody z listů jej zvlhčuje a také filtruje nebezpečné sloučeniny jako například benzen.

Autor: HT

Související

Algifen Neo
Domácí Zdraví

Lék na křeče v břiše má výpadek. Lékaři by měli psát za Algifen náhradu

africké dítě podvýživa
Zahraniční Zdraví

Za rok zemře pět milionů dětí do pěti let

cukrovka
Domácí Zdraví

Preventivní screening cukrovky poskytuje v Česku 130 lékáren

Virus žloutenky typu B.
Zahraniční Zdraví

Počty úmrtí na nemoc špinavých rukou stále rostou. WHO chce hepatitidu vymýtit do roku 2030