Byla to chyba, říká Francie o konci jádra. Německo se k němu vracet nehodlá

Německo-francouzský spor o reformu evropského energetického trhu se prohlubuje. Macron tvrdě kritizuje stanovisko německého kancléře o nemožnosti návratu k jádru.

Olaf Scholz

Olaf Scholz
Zdroj: Pixabay.com

  • Olaf Scholz
  • Zdroj: Pixabay.com

„Je to mrtvá věc,“ tvrdí o jaderné energetice německý kancléř Olaf Scholz a rázně odmítá, že by se jeho země ještě někdy měla vracet k tomuto způsobu výroby elektřiny, jak žádá nejmenší strana německé vlády FDP. „Jaderná energie už není pro Německo tématem, kdokoliv by chtěl postavit novou jadernou elektrárnu, potřeboval by patnáct let a miliardy eur,“ řekl Scholz s tím, že návrat k jádru by znamenal výstavbu nových reaktorů. Útlum jaderné energetiky začal v Německu už na konci dvacátého století, kdy do vlády vstoupila strana Zelených. Právě ona je dnes nejhlasitějším zastáncem urychlené demontáže jaderných elektráren v zemi.


Naopak německý odklon od jádra v těchto dnech kritizuje Francie. Ta zastává totiž absolutně opačný postoj k reformě evropského trhu s elektřinou. Francouzský prezident Emmanuel Macron se dokonce na setkání velvyslanců evropských zemí ostře pustil do Německa s tím, že odstoupení od jádra byla osudová chyba. Minulý týden rovněž Macron vyhlásil renesanci jaderné energetiky a sdělil, že Francie formou dotací chce obnovovat staré jaderné elektrárny.

Autor: Jan Skala

Související

Polizei_VW-Touran_03
Krimi

Německá učitelka se rozhodla vzdělávat migranty. Pak jí jeden z nich zabil

profimedia-0919375120
Zahraniční

Francouzští farmáři plánují v listopadu celonárodní protesty

bydlení
Zahraniční Bydlení

Mladí Evropané čelí problémům s bydlením kvůli rostoucím nákladům

Strážný-Pod_Obecním_lesem_(007)
Domácí

Hon na nové Krále Šumavy. Policisté po horách honí dva převaděče