Byl to boj, ale vláda uspěla. Sněmovna schválila rozpočet s obřím schodkem

Kritizovaný návrh státního rozpočtu na příští rok prošel Sněmovnou. Nyní se už očekává hladký průběh, kdy jej musí schválit Senát a posvětit prezident.

profimedia-0925333030

Stanjurův rozpočet prošel nejtěžší zkouškou, když jej schválila Poslanecká sněmovna.
Zdroj: Profimedia

  • Stanjurův rozpočet prošel nejtěžší zkouškou, když jej schválila Poslanecká sněmovna.
  • Zdroj: Profimedia

Přestože se vláda opírá o většinu v podobě 104 poslanců, provázalo schvalování státní rozpočtu na příští rok, vzrušené jednání, trvající přes 14 hodin. Během té doby musela vláda, zejména ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), čelit tvrdé kritice opozičních stran ANO, SPD a nově i Pirátů, které požadovaly snížení 241miliardového schodku. Ten vzrostl zhruba o 10 miliard od původního návrhu po ničivých zářijových povodních. Se svými návrhy však ani jedna ze stran neuspěla a rozpočet byl nakonec po půlnoci schválen 87 hlasy koaličních poslanců.

Jednání provázel očekávaný střet mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a šéfem opozice Andrejem Babišem (ANO). Předseda vlády zmínil, že Česká republika rok do roku vykazuje lepší a lepší čísla, což se odrazilo i na schodku rozpočtu, který je podle něho nejvyšší za posledních pět let, tedy od vypuknutí pandemie covidu.

Babiš naopak Fialu nazval nejprolhanějším politikem a předložil vlastní údaje, podle nichž se dramaticky propadla životní úroveň tuzemských domácností. „Naše země pod Fialovo vládou nevzkvétá,“ parafrázoval Babiš bývalého prezidenta Václava Havla.

Rozpočet nečelí kritice pouze z řad opozice připomínky k němu má Národní rozpočtová rada, i řada ekonomů. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska by rozpočet v době ekonomické stability měl vypadat úplně jinak.

Autor: Jan Skala

Související

solární energie
Domácí Zelená energie

Vláda plánuje snížit dotace na obnovitelné zdroje

profimedia-0884840455
Domácí

SPOLU by mělo 20 procent. Samostatně by se do Sněmovny dostala jen ODS

profimedia-0919642081
Domácí

Babiš odmítl vládu s komunisty. Ovšem se STAČILO!, to je prý jiná káva

profimedia-0922900656
Domácí

Jurečka slízl Fialovu smetanu. Jeden z nejlepších ministrů vůbec, řekl premiér