pátek 18. října 2024

Buřtík, Láska a Štístko. Chovatelé mají pro vypiplaného tučňáka tři jména

Sotva se po vylíhnutí v pražské zoo rozkoukalo, už bojovalo o život. Mládě tučňáka Humboldtova vyhodil z hnízda agresivní sousedský pár už v 19. den jeho života. Zdánlivě mrtvé ptáče zachránil tým chovatelů a dnes už ho mohou pozorovat návštěvníci.

Foto 1_DSC6353-Edit.jpg

Malý tučňák se vylíhnul 3. března a prokázal obrovskou míru houževnatosti. Díky neúnavné péči chovatelů vyhození z hnízda přežil a dnes už váží přes čtyři kilogramy.
Zdroj: Tereza Šolcová, Zoo Praha

  • Malý tučňák se vylíhnul 3. března a prokázal obrovskou míru houževnatosti. Díky neúnavné péči chovatelů vyhození z hnízda přežil a dnes už váží přes čtyři kilogramy.
  • Zdroj: Tereza Šolcová, Zoo Praha

„Je to obrovský bojovník, zázračné mládě. Dva dny strávil v péči veterináře a poté jsme ho doslova vypiplali, protože už se nemohl vrátit ke svým rodičům. Pouto mezi nimi bylo narušené,“ popisuje své snažení vrchní chovatel Jakub Mezei. „Krmili jsme ho přes sondu, poté speciální instantní kaší, pak uměle natrávenými rybami. V necelých dvou měsících konečně přešel na celé ryby, kterými krmíme dospělé tučňáky.“

Malý opeřenec po dlouhé době v chovatelském zázemí neznal ostatní tučňáky a dokonce se jich bál. Myslel si totiž, že sám patří k lidem. Chovatelé ho tak museli nechat postupně si přivykat.Teď už žije ve svém hejnu.

Návštěvníci dnes malého tučňáka naleznou v expozici poblíž hlavního vchodu. Ve třicetihlavém hejnu ho rozpoznají snadno – je šedé. Podobu dospělců zcela získá až na konci příštího léta. Zatím není ani jasné, jakého je pohlaví.

Zda jde o samici či samce spolehlivě odhalí až krevní testy, na jejichž výsledek aktuálně čekáme. Definitivní jméno tedy zatím mládě nemá. V týmu chovatelů tučňáků jsme tu tři a každý mu říkáme jinak – ve hře je Buřtík, Láska a Štístko. Jsme tak připravení na obě rodové varianty a v záloze máme i smírčí střední rod,“ doplňuje Mezei.

Související

ec2df7e1-b52a-49f5-b33e-82665fb34b67
Zahraniční Video

Svět má novou zvířecí celebritu: Obří mládě tučňáka

Foto 1_D85_6263
Ostatní

Smrtící krása: Pestrobarevné pralesničky budou v Praze k vidění jen do neděle

Foto 3_Z09_6498_export
Ostatní

Užovky, které mají dvojí jed, jsou k vidění v pražské zoo

Foto 2_DSC01158_export
Ostatní

Ztělesněná roztomilost! Vombatí samička Mersey se už předvádí ve výběhu