sobota 27. července 2024

Budovu v Jindřišské nikdo nechtěl, pošta proto slevuje ze svých požadavků

Česká pošta zrušila původní podmínky – povinnost v budově zachovat v dlouhodobém nájmu pobočku pošty a přikoupit i bytový dům v Moravské ulici. Věří, že tentokrát už kupce najde.

Hlavní sídlo České pošty

Česká pošta hledá nového majitele budovy v Jindřišské ulici v Praze.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Česká pošta hledá nového majitele budovy v Jindřišské ulici v Praze.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Česká pošta se snažila budovu prodat už v minulém roce. Napřed ji nabídla za 1,35 miliardy státním institucím, poté za 1,538 i ostatním. Zájemce nenašla. Původně o koupi uvažoval pražský magistrát, pak ale odmítl s tím, že prostory pro něj nejsou dostatečně velké.

Nově tak bude na prodej pouze budova v Jindřišské s tím, že zaměstnanci se nejpozději do jednoho roku přestěhují do jiných objektů pošty, třeba v Olšanské ulici, na Ortenově náměstí nebo v ulici Milady Horákové. V centru Prahy ale lidé o poštu nepřijdou, instituce chce využít roční nájem, aby našla jiné vhodné prostory. "Během této doby bude v dochozí vzdálenosti od současné pobočky adekvátním způsobem zajištěná dostupnost poštovních služeb, které budou moci v budoucnu klienti využívat," upřesnil mluvčí pošty Matyáš Vitík. .

Vedení České pošty nyní připravuje dokumentaci k výběrovému řízení. Minimální nabídková cena bude opět 1,538 miliardy korun, zvítězí nejvyšší nabídka.

Na facebookových stránkách České pošty se mezitím rozjela živá diskuze mezi lidmi, kterým se nelíbí, že pošta vůbec pobočku prodává. „Holý nesmysl, proč ji nepronajmout, když už. A to mohla být už dávno. Prodat vlajkovou loď může jen diletant. Je škoda přijít o takovou budovu v centru,“ rozčiluje se jeden z přispěvatelů. Lidé se navíc bojí, že budova nebude po prodeji veřejně přístupná. „Škoda, tak nádherná budova. Ráda jsem tam vodila kamarády podívat se na tu nádheru,“ vyjádřila se zase jiná facebooková uživatelka.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

20240708_sms
Domácí

Podvodníci neodpočívají ani v létě. Tentokrát se vydávají za Českou poštu

Česká pošta
Domácí

O dávky lze žádat i na České poště. Byl spuštěn pilotní projekt chytrých podatelen

Česká pošta
Domácí

Česká pošta řeší celorepublikový výpadek internetových služeb

Poštovní schránka České pošty
Domácí

V Česku ubývá poštovních schránek