čtvrtek 19. září 2024

Bude to horší, než jsme čekali. Připravte si evakuační zavazadla, radí ministr

Nový výpočet modelu Aladin ze čtvrtečního rána potvrzuje vysoké srážkové úhrny v nejbližších třech dnech na většině území.

GXQR76IWAAAzgFP

Aktuální model ze čtvrtka 12. září.
Zdroj: ČHMÚ

  • Aktuální model ze čtvrtka 12. září.
  • Zdroj: ČHMÚ

"Podstatně slabší srážky předpokládá jen v západních a severozápadních Čechách. Na mapě vidíte sumu srážek do nedělních dvou hodin ráno podle nového výpočtu modelu Aladin. Jde pouze o jeden z možných scénářů, sledujte proto analýzy meteorologů, jejich textové předpovědi a výstražné informace," uvedli meteorologové na síti X.

Situace je velmi podobná té, která nastala v roce 1997 a 2002. Bude hodně srážek, vítr může dosahovat až sto kilometrů v hodině, to může způsobovat pády stromů v podmáčených území.

„Jeseníky můžou zaznamenat až 452 milimetrů srážek,“ upozornil ministr životního prostředí Petr Hladík. Nejčernější předpovědi přitom mluvily zatím maximálně o 400 milimetrech. Všechna vodní díla snižují stav vody. Zasednout mají povodňové komise v jednotlivých krajích i Ústřední povodňová komise. V pohotovosti je záchranný systém.

„Žádáme pořadatele akcí, které se mají konat v pátek a v sobotu především poblíž vodních toků, aby zvážili zrušení akcí. V povodňových oblastech by si lidé měli připravit evakuační zavazadla. Pokud jste v povodňové oblasti, zajistěte si dostatečnou zásobu vody, cennosti vyneste do vyšších pater, nabijte si mobilní telefony,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan.

Podle ministra zemědělství Marka Výborného se od včerejška provádí manipulace na vodních dílech na všech povodích. Z Vltavské kaskády se zdvojnásobili průtok. Na Orlíku bude k dispozici minimálně 200 milionů kubíků volné kapacity, další miliony pak na dalších vodních dílech.

Česká republika odmítla žádost Německa o snížení průtoku na Labi kvůli spadlému mostu v Drážďanech. "Průtok naopak kvůli upouštění nádrží poroste," řekl ministr Výborný.

Související

GXrtyxyXgAAFm_3
Domácí

Povodňový účet: pět mrtvých, škody vyšší než v letech 1997 a 2002

babí léto- ilustrační foto
Domácí

Vydatné deště střídá babí léto

459240462_1109310280705364_1751493918635185741_n
Domácí

Vyhlaste nouzový stav, chce primátor Opavy. S volbami vám pomůžeme, tvrdí Fiala

GXvg-4EWgAA9177.jpg
Domácí

Děti odmontovaly šrouby povodňových zábran. Dospělý by za to skončil ve vězení