středa 18. září 2024

Bude ještě hůř: Meteorologové rozšířili výstrahy, čekají víc než 50letou vodu

V některých oblastech přibyla výstraha před extrémním povodňovým ohrožením, tedy více než 50letou vodou. Varování před deštěm se rozšířilo o Krušné hory, výstraha před silným větrem nově platí i pro Plzeňský kraj.

GXWGszEW0AAfNPT

Výstraha platí až do odvolání.
Zdroj: ČH)

  • Výstraha platí až do odvolání.
  • Zdroj: ČH)

Tlaková níže Boris přináší na naše území vydatný a trvalý déšť. Její vliv bude trvat minimálně do neděle a zejména do jihovýchodní polovinu území a do horských oblastí na severu a severovýchodě přinese extrémní srážkové úhrny.

"Déšť bude v následujícím období ještě zesilovat. Dnes naprší na většině území 40 až 80 milimetrů, zejména na severních horách od Jizerských přes Krkonoše a Orlické hory až po Jeseníky lokálně kolem sto milimetrů. Na západě Čech budou úhrny nižší," hlásí Český hydrometeorologický ústav. V sobotu spadne na jihovýchodní polovině území, na Šumavě a na horách na severu a severovýchodě dalších 40 až 80 milimetrů, lokálně kolem stovky a v Jeseníkách i kolem dvou set milimetrů. V neděli se budou srážkové úhrny na většině území pohybovat mezi deseti až 50 milimetry, ale na horách na severu lokálně znovu kolem stovky.

"Největší srážkové úhrny očekáváme nadále v oblasti Jeseníků, a to za celé srážkové období i přes 400 milimetrů. Na ostatním území s výjimkou západu Čech budou úhrny převážně v rozmezí sto až 150 milimetrů," doplňuje ústav.

Na severních návětřích hor bude srážkové úhrny zvýrazňovat zesilující severozápadní až severní vítr. Až do nedělního dopoledne bude dosahovat v nárazech 55 až 90 kilometrů v hodině, na horách na severu i kolem 110. Vzhledem k podmáčené půdě bude docházet k četným vývratům stromů.

Meteorologové čekají od dnešního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků, největší přijdou v sobotu a neděli. "V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 milimetrů, předpokládáme i možnost překročení limitů pro 50letý průtok, tedy extrémní povodňové ohrožení. Odtokově nejvýznamnější situaci očekáváme na tocích, které odvodňují Jeseníky a další severovýchodní horské oblasti a Českomoravskou vrchovinu," doplnili meteorologové.

V pátek před polednem byly toky na 19 místech na prvním až třetím povodňovém stupni.

Po celé zemi zasedají povodňové štáby, připravují se pytle s pískem, v pohotovosti jsou hasiči.

Související

GXvg-4EWgAA9177.jpg
Domácí

Děti odmontovaly šrouby povodňových zábran. Dospělý by za to skončil ve vězení

hero-root-cellar-gardenista
Domácí

Po povodních nepijte vodu ze studní, když uklízíte, nasaďte si roušku

GXngNk7XQAEOAX2
Domácí

Tři případy rabování. Za vykradení domu v krizovém režimu hrozí drakonické tresty

460274411_859109536364747_6999383148610233650_n.jpg
Domácí

Apokalypsa v klášteře v Krnově. Boží trest za hřích biskupské konference, míní věřící