pátek 18. října 2024

Bronzoví šermíři! První medaile z Paříže, kterou málokdo čekal

Ve francouzském svatostánku šermu Grand Palais porazili čeští kordisté v bouřlivé atmosféře domácí favority. Rozhodl až poslední duel.

profimedia-0895423122.jpg

Bronzoví šermíři, obrovský úspěch. Zvítězili v roli outsidera.
Zdroj: profimedia

  • Bronzoví šermíři, obrovský úspěch. Zvítězili v roli outsidera.
  • Zdroj: profimedia

Jiří Beran, Jakub Jurka, Martin Rubeš a Michal Čupr. Tak zní jména strůjců historického českého úspěchu. S kordem v ruce totiž ještě nikdy žádný Čech na olympijských hrách nevyhrál. Před třemi lety v Tokiu triumfoval Alexander Choupenitch s fleretem, byl také bronzový. Další dvě bronzové medaile získali v roce 1908 rodáci z Rakouska-Uherska. Vilém Goppold z Lobsdorfu se šavlí a tým, který se se stejnou zbraní zasloužil také o třetí místo.

Dnes se do historických tabulek zapsala další jména. Po vyhraném čtvrtfinále nad Italy rozdílem 43:38 šli čeští bojovníci poměřit své síly s Japonci. Hvězdami nabitý tým Češi porazit nedokázali, i když od toho nebyli daleko. Konečné skóre 37:45 není úplně vypovídající. V posledním kole začal Jakub Jurka prohrávat a byl nucen útočit. Ke konci už zoufalé pokusy skončily nezdarem a rozdíl se prohluboval.

Prohra je posunula tedy pouze do boje o třetí místo. Díky tomu možná ještě více vypjatý zápas, navíc s nasazenými jedničkami, domácími Francouzi, mohl začít. Zápasu na devět kol se na straně Francouzů účastnil Yannick Borel, 35letá legenda, letošní stříbrný kordista a člen zlatého týmu z Ria. Na straně českých lvů stál snad jediný, kdo může říct, že je zkušenějším šermířem. Jiří Beran, nejstarší člen české výpravy, nastoupil do své derniéry ve 42 letech. Tu ukončil v sedmém kole z devíti úspěšně. Vyhrál o bod 2:1 a snížil skóre na 27:29.

Do předposledního kola nastoupil náhradník Michal Čupr a odbyl si svou premiéru pod pěti kruhy. Vedl si skvěle. Dlouho se mu dařilo držet s Mideltonem krok. Až ke konci přišly dvě chyby, kdy Francouz zasáhl rodáka z Ústí nad Labem do kolene a špičky nohy. Ztráta se tak zvýšila na čtyři body, 31:35.

Poslední nastoupil do boje Jakub Jurka. Právě proti domácí legendě Borelovi, který měl čtyřbodový náskok. Nesnadná úloha pro člena šermířské rodiny. Nesnadná, ale ne nemožná. Tak jak to umí, předváděl rodák z Olomouce skvělé útočné akce. V jednu chvíli vedl dokonce o osm bodů a překlopil tak čtyřbodovou výhodu na naši stranu. Vítězství si pohlídal. Francouz dotahoval, ale 60 setin před koncem zasadil Jurka zásah na 43:41. Na ten už se nedalo zareagovat. Po napínavém konci tak berou Češi svůj letošní první bronz.

Autor: Ondřej Sutnar