čtvrtek 19. září 2024

Bronzová Ogrodníková! Skvěle zastoupila Vadlejcha, pátá medaile pro Česko

Český oštěp slaví opět medaili. Zasloužila se o něj Nikola Ogrodníková hodem dlouhým 63,68 metru. Štefela skočil 222 centimetrů, stačilo to na deváté místo.

profimedia-0897655770.jpg

Nikola Ogrodníková zachránila české atletice pověst. Skvělá bronzová medaile.
Zdroj: profimedia

  • Nikola Ogrodníková zachránila české atletice pověst. Skvělá bronzová medaile.
  • Zdroj: profimedia

První a jediná letošní česká medaile z atletiky nechala diváky napnuté do poslední chvíle. Po tom, co Jan Štefela nedoskočil na 227 centimetrů, zůstala Nikola Ogrodníková poslední nadějí. A povedlo se!

První hod se rodačce z Ostravy nevydařil. Nepřehodila ani hranici 60 metrů. Mezitím měla její soupeřka ze Země vycházejícího slunce Haruka Kitaguchi na kontě výkon 65,80 metrů. Při druhém pokusu česká oštěpařka přešlápla a měla poslední naději na to, dostat se do užšího finále.

To se jí povedlo svým sezónním rekordem 63,68 metru. O pouhých 25 centimetrů dál vyslala svůj oštěp Jihoafričanka Jo-Ane Van Dyk. Dalšího pokořitele už ale Ogrodníková nenašla a udržela si bronzovou pozici.

Souběžně s oštěpařskou disciplínou probíhalo finále skoku do výšky mužů. Jan Štefela, odhodlaný předvést světový výkon, se trápil už od začátku. Úvodní výšku 217 centimetrů přeskočil až na třetí pokus. Pak si zvedl sebevědomí, když zdolal metu 222 centimetrů napoprvé. Tam ale představení českého reprezentanta skončilo.

Nejvýš vyskočil Hamish Kerr z Nového Zélandu a Američan Shelby McEwen. Zdolali 236 centimetrů. O vítězi rozhodly až rozskoky. Lepší byl Novozélanďan. Třetí místo obsadila legenda Katarského sportu Mutaz Essa Baršim.

Autor: Ondřej Sutnar

Související

profimedia-0897731244.jpg
Ostatní OH Paříž

Českou vlajku ponesou při ceremoniálu zlatý kanoista a bronzová oštěpařka

profimedia-0896713404.jpg
Ostatní OH Paříž

Předposlední den olympiády Češi zabojují o cenné kovy. Naváže někdo na Fuksu?

Jakub Vadlejch na medaili v Paříži těsně nedosáhl.
Ostatní OH Paříž

Vadlejch skončil v nabitém finále čtyři centimetry od medaile

Jan Štefela
Ostatní OH Paříž

Výškař Štefela si postup do finále zkomplikoval