středa 18. září 2024

Brno evakuuje nemocnici. Obrovské problémy hlásí Ostrava i Špindlerův Mlýn

Na západě Čech je už klid, neprší a místy vykukuje i slunce. Sever a východ Čech a zejména Morava stále bojují se stoupajícími hladinami řek.

profimedia-0907539596

Taková je nyní situace v Ostravě.
Zdroj: Profimedia

  • Taková je nyní situace v Ostravě.
  • Zdroj: Profimedia

Nemocnici Milosrdných bratří v Brně ohrožuje rozbouřená řeka Svratka. Vedení města proto rozhodlo o evakuace celé nemocnice, která leží v záplavové oblasti zmíněného toku. Problémem není samotná řeka, která by se poblíž nemocnice neměla vylít z koryta, ale voda, která stoupá kanalizačními šachtami a odpadnim systémem. Ta hrozí vytopením suterénu budovy, kde se nachází elektrické rozvaděče pro celou budovu a hrozí zkraty na důležitých přístrojích. 180 pacientů bylo převezeno do jiných brněnských nemocnic.

Problémy jsou i v severních partiích republiky. V Moravskoslezském kraji vyhlásil hejtman Josef Bělica stav nebezpečí. Na Jesenicku, Krnovsku či Opavsku mohou totiž průtoky řek přesáhnout hranici stoleté vody.

Dramaticky se vyvíjí situace i ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších, kde Labe dosáhlo třetího stupně povodňové aktivity už včera. Místostarosta Martin Jandura vyzval turisty, aby město opustili ještě dnes. Počítá se totiž s tím, že zítra voda z vylitého Labe zatopí příjezdovou cestu od Vrchlabí do tohoto horského letoviska.

Autor: Jan Skala

Související

GXvg-4EWgAA9177.jpg
Domácí

Děti odmontovaly šrouby povodňových zábran. Dospělý by za to skončil ve vězení

hero-root-cellar-gardenista
Domácí

Po povodních nepijte vodu ze studní, když uklízíte, nasaďte si roušku

GXngNk7XQAEOAX2
Domácí

Tři případy rabování. Za vykradení domu v krizovém režimu hrozí drakonické tresty

460274411_859109536364747_6999383148610233650_n.jpg
Domácí

Apokalypsa v klášteře v Krnově. Boží trest za hřích biskupské konference, míní věřící