sobota 28. září 2024

Brno dostalo dotaci na kotel spalovny. Přesto chce jeho pořízení narychlo zrušit

Brněnská spalovna by mohla vyrobit o více než 200 procent více elektřiny a ještě město zbavit odpadu. Proti výstavbě třetího kotle se však postavilo vedení tamní radnice. Opozici se to nelíbí.

Spalovna_wiki

Spalovna odpadu v Brně.
Zdroj: Wikipedia

  • Spalovna odpadu v Brně.
  • Zdroj: Wikipedia

Kolem spalovny odpadu v Brně je v posledních dnech nebývale živo. Vedení radnice se totiž snaží zrušit zakázku na spuštění třetího kotle, přestože jeho stavba měla začít příští rok a město už dostalo přiklepnutou třímiliardovou dotaci z fondu ministerstva životního prostředí. Vládnoucí koalice argumentuje ekologickými dopady na obyvatele města a skutečností, že situace se změnila, když do věci vstoupil Green Deal a další podobné iniciativy Evropské unie, které tlačí na třídění odpadu a jeho recyklaci.

Proti tomuto záměru se však postavila opozice. „Díky třetímu kotli by brněnská spalovna mohla vyrobit o polovinu víc tepla a o 230 procent víc elektřiny. Brnu se na něj podařilo dokonce získat téměř třímiliardovou evropskou dotaci, současný přístup vedení města ale může vést k tomu, že o ni přijde. Primátorce Vaňkové prý vadí, že by se kvůli kotli do spalovny svážely odpadky, což je ale jaksi základní princip spaloven,“ napsalo na svůj facebookový profil opoziční Zelené Brno. Výstavbu kotle podporuje i další opoziční, lidovecká strana.

Město musí o problému rozhodnout do konce října, kdy přestane platit nabídka dodavatele.

Autor: Jan Skala

Související

20190617.VW-Manufaktur.-067
Zahraniční

Vláda bude Volskwagenu dotovat elektromobily. Kvůli nim firma jde ke dnu

standard_compressed_europe-Pixabay_free_G_Altmann
Ekonomika

Von der Leyen chtěla slyšet, jak na tom Evropa je. Výsledek je alarmující

53767764189_60c3bbe0a0_b
Zahraniční

Ekologii v Evropské komisi dostala Teresa Ribera. Fanatička bourající elektrárny

profimedia-0907539596
Domácí

Brno evakuuje nemocnici. Obrovské problémy hlásí Ostrava i Špindlerův Mlýn