středa 18. září 2024

Brněnští vědci našli nový způsob, jak bojovat s rakovinovými buňkami

Brněnští vědci našli nový způsob, jak bojovat s odolnými bakteriemi a rakovinou.

mikroskop

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Vědci z ICTEC Masarykovy univerzity učinili průlom v léčbě bakterií rezistentních na antibiotika a rakovinných buněk. Vyvinuli speciální peptidy, které dokáží prorazit ochranné membrány buněk vytvořením pórovitých struktur. Tento objev může znamenat nový směr v léčbě nejen infekcí, ale i rakoviny.

Peptidy, složené z aminokyselin, které brněnští vědci navrhli, mají unikátní schopnost vytvářet póry v buněčných membránách. Tyto póry umožňují molekulám nekontrolovaný průchod dovnitř a ven z buňky, což může vést k její smrti. Tento mechanismus má potenciál k využití nejen v boji proti bakteriím, ale i v léčbě nádorových onemocnění.

Výzkumníci systematicky testovali různé mutace peptidů, aby optimalizovali jejich účinnost a minimalizovali toxicitu vůči lidským buňkám. Zjistili, že úpravy peptidů, které zvyšují jejich kladný náboj, zlepšují jejich schopnost cílit na bakteriální a rakovinné membrány. Navíc, specifické mutace umožňují peptidům reagovat na kyselé prostředí nádorů, což je činí efektivními v léčbě rakoviny.

Tým nyní lépe chápe, jak jednotlivé části peptidů ovlivňují jejich funkci, což jim umožňuje zaměřit se na specifické aplikace v medicíně. Tento objev ukazuje na velký potenciál počítačově navržených peptidů jako nových terapeutických nástrojů.

Autor: Šimon Mitro

Související

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

26225688470_1bf0f5bd44_w
Zdraví

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie

ptačí chřipka
Zahraniční Ptačí chřipka

USA hlásí první případ ptačí chřipky u člověka bez kontaktu se zvířaty

makadamové ořechy
Světové dny Zdraví

Den makadamových ořechů