pondělí 21. října 2024

Brněnská radnice našla kličku, jak se zbavit vraků v modrých zónách

Vraky aut v ulicích – to je problém, který řeší každé město. V Brně-Židenicích ale nastala kuriózní situace. Tamní podnikatel používal ulice jako skladiště náhradních dílů. Vraky bez poznávací značky nebyly registrované v Česku a stály v modrých zónách.

463028039_1251581492873506_6902084497367264918_n.jpg

Auta napřed dostala botičku, když se nepřihlásil majitel, nechala je radnice odtáhnout.
Zdroj: FB / Jana Šťastná

  • Auta napřed dostala botičku, když se nepřihlásil majitel, nechala je radnice odtáhnout.
  • Zdroj: FB / Jana Šťastná

Napřed vraky zaplnil vlastní zahradu, pak jich desítky odstavil v ulicích Židenic. Sloužily mu jako zdroj náhradních dílů pro ilegálně provozovaný autoservis u domu, který nemá kolaudaci.

U aut nebylo možné zjistit majitele, byla bez značek a registrace v České republice. Na fakt, že podobné situace zákony neřeší, upozornil starosta Židenic Petr Kunc na síti X. "Další velká díra v zákoně. Odstavená auta bez registrační značky s VIN neregistrovaným v České republice. Prakticky nemožné zjistit majitele, nemožné vůz odtáhnout. Nejmenovaný židenický šíbr takto odstavil desítky aut po celé městské části. Díky modrým zónám se nám podařilo na něj získat páku. Při akci byl agresivní, byť oficiálně to přece jeho auta nejsou, takže přijela i zásahovka. Opodál má na zahradě v různém stádiu rozkladu další desítky aut a nelegální dílnu v nezkolaudovaném domě. Nechápu, proč vláda toto neřeší, proč si necháme ulice a města hyzdit vraky a zneužívat jako odstavnou plochu nelegálními servisy," napsal Kunc.

S řešením nakonec přišla místostarostka Židenic Jana Šťastná, která společně s městskou policií našla kličku, jak se vraků zbavit. Vrakům nasadili strážníci botičky a pak stačilo jen počkat.

"Majitel vozu má měsíc na to, aby se k vozidlům přihlásil a prokázal, že k nim má nějaký právní vztah. Pokud tak neučiní, vozidlo odtáhnou Brněnské komunikace na své parkoviště, tam bude stát tři měsíce a pak jde do dražby, která by měla pokrýt náklady. Pokud se o auto někdo přihlásí, náklady platí on," vysvětlila na sociálních sítích místostarostka.

Z modrých zón se tak podařilo dostat několik desítek vraků. Radnice teď hledá způsob, jak se zbavit dalších vraků, které stojí mimo modré zóny.

Související

pexels-photo-10924190
Ekonomika

Víme, jak v autě ušetřit až 25 procent nákladů

Dobíjecí stanice
Zahraniční Auta

Nová auta v EU snižují znečištění

car-7666299_1280
Domácí

Mezi ojetými auty mají Češi největší zájem o kombíky

rz
Domácí Video

Jako z filmu: Auto za jízdy změnilo registrační značku, řidič prý o ničem neví