středa 9. října 2024

Brixen láká na památky i skvělé lyžování

Italské město Brixen láká nejen na svou tisíciletou historii, ale v posledních letech ho objevují při svých cestách i lyžaři. Je obklopené ze severu Sarntalskými Alpami, směrem na východ se rozkládá oblíbené lyžařské centrum Plose.

Lyžařský areál Jochtal-Gitsberg

Lyžařský areál Jochtal-Gitsberg
Zdroj: Andrea Jančová

  • Lyžařský areál Jochtal-Gitsberg
  • Zdroj: Andrea Jančová

Další lyžařské středisko Jochtal-Gitsberg je od města vzdálené asi půl hodiny jízdy autem, lyžaři se sem dopraví i městskými skibusy. Středisko nabízí ideální sportovní vyžití nejen pro začátečníky, ale i pro zdatné lyžaře.
Samotný Brixen má přes dvacet tisíc obyvatel a je třetím největším městem italské provincie Bolzano. Zajímavostí pro návštěvníky je to, že pro více než dvě třetiny obyvatel italského města je mateřským jazykem němčina. Brixen je od pradávna známý jako město biskupů a po celém městě je mnoho unikátních sakrálních staveb.
Hlavně čeští návštěvníci města míří po stopách vlastence, novináře a spisovatele Karla Havlíčka Borovského. Ten tady pobýval ve vyhnanství v letech 1851 až 1855. Je tady po něm dokonce pojmenovaná ulice a k jeho domu vedou směrové šipky v němčině, italštině i češtině. Na domu je pamětní deska, přímo k ní se ale turisté nedostanou, protože dům je v soukromém vlastnictví.

I v ulicích Brixenu je v těchto dnech slyšet češtinu, i to je důkaz, že krásy tyrolského městečka objevují i naši turisté, kteří do jižních Tyrol míří na lyže.

Autor: Andrea Jančová

Související

Cyklo_-_Čertova_hora_-_Harrachov_(2)
Domácí

Lyžování i v teple? Harrachov chystá převrat v zasněžování

1280px-13-04-01-Špindlerův-Mlýn-by-RalfR-040
Domácí

Nové lanovky ve Špindlerově Mlýně vyjdou na miliardu

Sjezdovky v Dolní Moravě
Domácí

Nejdelší sjezdovka v Česku zahájí provoz v pátek

ski-area-arlberg-winter-88c36e-1024
Domácí

Lyžařská sezóna začíná. Otevřelo se největší centrum v republice