pondělí 16. září 2024

Britům drasticky zdraží elektřina. Může za to válka na Ukrajině i počasí

Britské domácnosti zažijí cenový šok. Výrazně jim od října totiž zdraží elektřina, za což údajně může válka na Ukrajině, počasí a špatná politika minulé vlády.

elektřina

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

O 10 procent zvedne britský regulační ústav Ofgem cenový strop na prodej elektřiny, čímž značně poposkočí výdaje i samotným domácnostem ve Spojeném království. Ofgem tento krok přičítá nestabilnímu počasí, které má zásadní vliv na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, ale také válce na Ukrajině, která negativně působí na trh s plynem.

"V konečném důsledku je růst cen, který dnes oznamujeme, řízen naším spoléháním se na nestálý globální trh s plynem, který je příliš snadno ovlivnitelný nepředvídanými mezinárodními událostmi a akcemi agresivních států," napsal ve svém prohlášení ředitel regulačního úřadu Jonathan Bearley.

Vzestup cen elektřiny podle ministerstva energetiky, které nyní ovládá Labouristická strana, je důsledkem špatné energetické politiky, které léta nazpět prováděla v resortu Konzervativní strana. Ta spočívala v tom, že Velká Británie příliš spoléhala na dodávky plynu ze zemí, které ovládají diktátoři. Podle nezávislých ekonomů je dnes elektřina ve Velké Británii vyšší o 65 procent než v období před covidovou pandemií.

Autor: Jan Skala

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

hory-ilustrační foto
Domácí

Konečně přestane pršet, teploty se opět vrátí nad 20 stupňů

GXXJtRhXAAEYhY8
Zahraniční

Kubě se rozpadá infrastruktura. Statisíce lidí jsou bez pitné vody i elektřiny

Vlak RegioShark
Domácí

České dráhy vyjdou vstříc cestujícím, kteří ruší výlety kvůli počasí