pondělí 16. září 2024

Britská vláda prověří Křetínského převzetí Royal Mail

Britská vláda zahájí detailní šetření ohledně plánovaného převzetí pošty Royal Mail společností EP Group, kterou vlastní český miliardář Daniel Křetínský.

Royal Mail

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Britská vláda zahájí podrobný přezkum plánovaného převzetí Royal Mail společností EP Group, vlastněnou českým miliardářem Danielem Křetínským. Tento krok vyvolalo obavy ohledně národní bezpečnosti a možných vazeb na Rusko, informovala ve čtvrtek BBC.

Podle zákona o národní bezpečnosti a investicích budou experti zkoumat, zda transakce neohrozí klíčovou část britské infrastruktury. Zvláštní pozornost věnují vlastnictví slovenské společnosti Eustream, která přepravuje ruský plyn do Evropy, i když pouze se souhlasem EU a bez přímého obchodování s plynem.

Proces bude veden ve spolupráci s ministerstvem obchodu a může trvat až dva měsíce, ale vládní představitelé doufají v rychlejší rozhodnutí. EP Group se snaží odkoupit kapitál společnosti International Distributions Services (IDS), která vlastní Royal Mail. Nabídku Křetínského, která oceňuje firmu na 3,57 miliardy liber, více než 107 miliard korun, IDS přijala v květnu.

Podobný přezkum proběhl již dříve, když Křetínského skupina zvýšila svůj podíl v mateřské společnosti Royal Mail na 27,5 procenta, a nebyly nalezeny důvody pro zablokování plánu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

profimedia-0906124166
Zahraniční

Princezna Kate úspěšně dokončila chemoterapii

Inflatable_boat_carrying_migrants_approaching_USS_Carney_(DDG-64)_in_the_Mediterranean_160729-N-EU999-004
Zahraniční

Migranti z Afriky se utopili v kanále La Manche. Vlády viní pašeráky

Smoke_(34942422652)
Zahraniční

Británie vytáhne do boje proti kuřákům. Chce zakázat kouření i na zahrádkách