Britové testují vakcínu proti norovirům způsobujícím gastroenteritidu

Vědci z Británie vyvíjí vůbec první očkovací látku proti norovirům vyvolávajícím zvracení a průjem. Virus může být především pro staré a nemocné lidi velmi nebezpečný.

50802098581_501c2240d6_b

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Gastroenteritida trvá většinou jen několik dnů. Nákaza se však mezi pacienty velmi rychle šíří. Jejím hlavním ohniskem bývají zejména domovy pro seniory a nemocnice. Osobám s oslabeným imunitním systémem, zejména pak seniorům, může virus vážně ohrozit život.

Na onemocnění neexistuje v současné době žádný lék. Pacientům s těžkým průběhem, který je doprovázený bolestmi břicha, zvracením, průjmem, horečkou, bolestmi svalů a celkovým vyčerpáním, se podává pro zavodnění nitrožilně fyziologický roztok.

Vakcína, u které klinické testy potvrdily vyvolání silné imunitní reakce, nyní projde dvouletým testováním. Do studie se zařadí 25 tisíc osob starších šedesáti let z celého světa. Polovina z nich dostane skutečnou očkovací látku, polovina placebo. Pokud výsledky ukáží minimálně 65procentní účinnost, je pravděpodobné, že by se mohla vakcína v dalším roce dostat do oběhu a začne se jí očkovat.

Autor: Zuzana Beranová

Související

Logo EZKarty
Domácí Zdraví

EZKarta nově ukáže přehled o očkování dětí

očkování
Zahraniční Zdraví

Očkování může snížit spotřebu antibiotik o miliardy dávek ročně, tvrdí WHO

Snímek obrazovky_8-10-2024_111843_www.youtube.com.jpeg
Zahraniční

Děsivá móda: Britové se zbláznili do XL Bully koček

twenty-four-former-members-of-the-taliban-reintegrated-a537dc-1024
Zahraniční

Tálibán zastavil očkování proti dětské obrně. Neuvěřitelný hazard, zní z WHO